Lang: parteide rahastamist ei taha keegi kontrollida

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näiteid erakondade valimismeenetest.
Näiteid erakondade valimismeenetest. Foto: Margus Ansu

Justiitsminister Rein Lang tõdes täna valitsuse pressikonverentsil, et riigil on kolm institutsiooni, kes võiksid erakondade rahastamist kontrollida, kuid ükski neist sellega tegeleda ei taha.

«Meil on võimalik valida kolme erineva institutsiooni vahel - kas riigikogu vastav erikomisjon, vabariigi valimiskomisjon ja laual on olnud ka riigikontrolli variant,» märkis Lang. «Kõik need kolm sõdivad selle vastu, et sellega ei peaks tegelema.»

Langi sõnul pidi valitsus kellegi valima ning selleks osutus vabariigi valimiskomisjon. Langi hinnangul oleks järgmine võimalik variant olnud riigikogu erikomisjon, sest riigikontrolli rakendamist ta õigeks ei pea.

Riigikontrolli tahaks erakondade rahastamise üle järelevalve tegema aga panna näiteks õiguskantsler. Langi sõnul ei tee riigikontroll praegu ettekirjutusi ning erakondade rahastamise kontrolli panek looks asutusele täiesti uue tegevusvaldkonna.

Lang tõdes, et praegu peavad erakonnad esitama Jaanus Marrandi juhitud riigikogu erikomisjonile valimiskampaania aruanded, kuid valimiste vahelisel ajal erakondade rahastamist keegi ei kontrolli.

«Marrandi peab tublit võitlust selle nimel, et tema komisjon ei peaks sellega tegelema,» lisas Lang. Ta ennustas, et täna valitsuses heaks kiidetud eelnõu toob riigikogus kaasa tuliseid debatte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles