ERJK laseb valimiste meediakampaaniat põhjalikult monitoorida

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ardo Ojasalu
Ardo Ojasalu Foto: Peeter Langovits / Postimees

Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjon (ERJK) otsustas oma tänasel koosolekul tellida uuringufirmalt Emor laiaulatusliku monitooringu erakondade meediakampaaniate kohta, mis võimaldab komisjonil võrrelda parteide esitatavaid aruandeid sõltumatu uuringuasutuse fikseeritud andmetega.

Nii tekib komisjonil võrdlusbaas, leidmaks võimalikke anomaaliaid ja eksimusi esitatud aruannetes.

Ühtlasi otsustas komisjon saata erakondadele märgukirja, kus palub alal hoida reklaami meediakampaaniat detailsemalt avavad materjalid (info kanalite, hulkade, näitamise-edastamise jms kohta). Komisjon palub selle info põhjalt erakondi olla valmis eristama reklaami tootmise ja edastamise kulusid.

Komisjon arutas ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) 2011. aasta Riigikogu valimiste aruande parandusi, mida SDE komisjonile esitas seoses asjaoluga, et valimiskampaania aruandest oli välja jäänud Rakett OÜ arve summas 41 692 eurot, küll aga oli nimetatud kulu kajastatud erakonna auditeeritud majandusaasta aruandes reklaamikulude alajaotuses. Kontrolli käigus esitas SDE komisjonile parandusi käsitlevad väljavõtted raamatupidamissüsteemist ning kulude tasumist tõendavad pangadokumendid. Komisjon võttis esitatud info teadmiseks. Valimiste aruande paranduse osas lõpliku selguse saamiseks soovib komisjon esitatud materjalidele lisada ka nimetatud reklaamiarve ja viimase sisu kajastava lepingu, seepärast palub komisjon erakonnal ning reklaamteenuse osutajal edastada komisjonile vastavad materjalid.

Komisjon avaldas lootust, et seekordse kohaliku omavalitsuse volikogu valimiste kampaania kohta esitatavad aruanded näitavad olulist erakondade raamatupidamise taseme paranemist. Komisjoni sekretariaadi liikmed on korraldanud erakondade raamatupidamisega tegelejatele mitmeid koolitusi. Käivitunud on ka ERJK elektrooniline aruannete esitamise keskkond, mis peaks oluliselt vähendama aruannetes ette tulla võivaid vigu ning vähendama käsitsitööd nende töötlemisel ja analüüsil.

ERJK arutas ühtlasi ühe kandidaadi pöördumist, kus ta küsis, kas telekanalis kandidaadile pakutava tasuta eetriaja vastuvõtmise korral oleks tegu keelatud annetusega erakonnaseaduse mõistes ning kuidas tuleks sellise enesetutvustusvõimaluse kasutamist hilisemas valimiskampaania aruandes kajastada.

Komisjon leidis, et erakonnaseadust tuleks tõlgendada  tervest mõistusest lähtuvalt ja sel juhul ei ole valimistega seotud tasuta tutvustamisevõimaluste kasutamine (näiteks ERRi pakutavad klipid)  vaadeldav kui ebaseadusliku annetuse vastuvõtmine.

Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni ülesandeks on kontrollida erakondade, aga ka valimistel osalevate valimisliitude ja üksikkandidaatide raha hankimise ja kulutamise seaduslikkust ning muude erakonnaseadusest tulenevate reeglite täitmist.

Komisjoni kuuluvad kõigi parlamendis esindatud erakondade nimetatud esindajad ning õiguskantsleri, riigikontrolöri ning vabariigi valimiskomisjoni nimetatud esindaja. Komisjoni liikmed on sõltumatud, see tähendab, ei esinda oma töös neid nimetanud organisatsioonide huvisid ja vaateid.

ERJK komisjoni liikmed on Ardo Ojasalu (esimees), Kaarel Tarand (aseesimees), Anu Toots, Siret Kotka (tänasel istungil osales asendusliikmena Kalle Klandorf), Toomas Mattson, Kert Karus ja Meelis Atonen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles