Ministeerium ja valimiskomisjon kutsuvad üles teadlikult valima

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart ja kaardilugeja.
ID-kaart ja kaardilugeja. Foto: Egert Kamenik

Seoses oktoobris toimuvate kohalike valimistega kutsuvad siseministeerium ja vabariigi valimiskomisjon inimesi üles teadlikult valima ning ebaausatest manipuleerimisvõtetest teavitama politseid.

«Siseministeerium ja vabariigi valimiskomisjon juhivad tähelepanu, et varasematel valimistel on esinenud üksikuid juhtumeid, kus valijaid on ebaausal teel mõjutatud hääletama kindlate kandidaatide poolt,» seisis täna meediale saadetud kirjas.

Üleskutses seisis ka, et samuti on toimunud spetsiaalselt hääletamise eesmärgil ümber-registreerimist teistesse omavalitsustesse ja aadressidele, kus valijad ise ei ela. «Sellises tegevuses võivad esineda korruptsioonikahtlaseid ilminguid ning kindlasti ei tohi taolistele mõjutustele alluda.»

«Julgustame inimesi ebaausatest manipuleerimisvõtetest koheselt politseid teavitama ning hääletama oma isikliku veendumuse ja vaba tahte alusel. Valimistel osalemiseks ega kindla kandidaadi poolt hääletamiseks ei tohi kedagi kohustada ega ähvardada,» teatas siseministeerium. Lisaks märkis ministeerium, et hääle või hääletamata jätmise eest on keelatud anda või pakkuda hüvitist ning valija antud hääl on salajane, st. oma valikut ei pea kellelegi avalikustama.

Siseministeerium ja valimiskomisjon tuletavad kõigile valijatele meelde, et isikut tõendavaid dokumente, sh ID-kaarti ei tohi anda kellelegi elektroonilise hääletamise teostamiseks või hoiustamiseks hääletamise ajaks ning ID-kaardi ja mobiil-ID PIN-koode tohib teada vaid dokumendi omanik, nende üle andmine teistele isikutele on keelatud.

Kohalikud valimised toimuvad 20. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles