Volikogudesse pürgimine on Tartumaal hoogustunud

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KMohalikud valimised Tartumaal.
KMohalikud valimised Tartumaal. Illustratsioon: Graafik: Kaido Linde

Ehkki lõplikult saavad kohalikel valimistel osalejate nimed paika alles kolmapäeval, võib juba praegu öelda, et kandideerimine on võrreldes nelja aasta taguse ajaga muutunud aktiivsemaks. Juurde on tulnud nii parteide kui valimisliitude nimekirju.

Tartu maakonnas valimisi koordineeriva maasekretäri Tõnu Vesi kinnitusel on valimisnimekirjad kõikjal siinsetes valdades ja linnades esitatud ja valimiskomisjonides kontrollitud.

Liisk on heidetud ning poliitilised jõud on saanud teada oma paiknemise üldises valimisnimekirjas. 18. septembrini saab veel esitada loobumisavaldusi ja kaebusi.

Võrreldes nelja aasta taguste valimistega on esinduskogudesse kandideerijate hulk kasvanud ligemale 12 protsenti.

Toona oli kandidaate kokku 1019, tänavu aga 1157.

Samal ajal on nelja aastaga poliitikast kadunud kaks erakonda: Eestimaa Rahvaliit ja Erakond Eestimaa Rohelised. Rahvaliitu peeti aastate eest Tartumaal vaat et kõige mõjuvõimsamaks parteiks.

Kasv igas aspektis

Esimest korda on aga kohalikele valimistele tulnud Konservatiivne Rahvaerakond.

Toonased rahvaliitlased ja rohelised on killustunud valimisliitude, aga ka erakondade vahel. Osa vanadest rahvaliitlastest on end üles seadnud üksikkandidaadina. Teiste seas näiteks Vara vallas kandideeriv Ingvar Tšižikov.

Tõnu Vesi kinnitusel on valimisnimekirjad üldiselt kasvanud igas aspektis. Võrreldes nelja aasta taguse ajaga läheb seekordsetele valimistele kolm valimisliitu rohkem. Erakondade nimekirjade hulk on kasvanud aga kaheksa võrra. Üksnes üksikkandidaatide arv kukkus 17 inimeselt kaheksale.

Kallastel on võrreldes viimatiste valimistega kasvanud hüppeliselt kandidaatide arv: 36-lt 67-le.

Viimati valimised võitnud valimisliit Kallaste – Meie Kodu on nimekirja juurde saanud kuus inimest. Sinna kuuluvad nii endine linnapea Viktor Nukka kui ka volikogu esimees Fjodor Plešankov. Nelja aasta eest Keskerakonna nimekirjas trooninud Jaak Üprus on nüüd aga valimisliidu Vaba Kallaste Kodanik esinumber.

Lisaks neile on juurde tekkinud valimisliidud Kohalik Rahvas ja Õiglus, samuti Reformierakonna nimekiri ja IRLi kandidaat.

Ka teises Peipsi-äärses vallas on kohalik poliitika muutunud tuntavalt atraktiivsemaks. Nimelt Peipsiääre vallas saab nüüd hääli anda 42 inimesele, 2009. aastal oli 23 kandidaati.

Uued ja vanad jõud

Tervelt 24 võrra on kasvanud kandidaatide arv Luunja vallas. «Inimesi on juurde tulnud,» tõdes kohaliku valimiskomisjoni juht vallasekretär Aime Ustav. Nii on kasvanud näiteks valimisliidu Uus Luunja liikmeskond. Täiesti uuena on kandideerimas aga valimisliit Sinu Kodu Heaks, mida juhib 2009. aastal Keskerakonna nimekirjas kandideerinud Kaire Vahejõe.

Mäksal, Alatskivil ja Tartu vallaski on kandideerijaid omajagu rohkem. Mäksa uusim poliitiline jõud on näiteks valimisliit Ühtne Mäksa, kelle nimekirja kuulub 19 inimest.

Rannu, Nõo, Laeva ja Kambja vallas näikse poliitiline aktiivsus nelja aasta taguse ajaga võrreldes olevat vähenenud.

Nii kandideerib Rannu vallas viimatise 36 poliitikahuvilise asemel nüüd 26. Nõo vallas on kandideerijaid 19 võrra vähem ehk 69. Kambjas on nüüd 20 kandidaati vähem ehk 44 ja Laevas 11 kandidaati vähem ehk 36.

Kambja vallasekretär Reet Kiuru märkis, et muidu on vallavolikogu valimistel kõik samamoodi, üksnes üks üsna suur jõud, valimisliit Vastne Kambja, ei tulnud sel korral välja.

Ta oletas, et liidu eestvedajad lihtsalt ei tegele enam oma organisatsiooniga, nende tööd pole aga ka keegi teine üle võtnud.

Laeva valla valimiskomisjoni esimees vallasekretär Helen Mägi märkis, et kandidaatide esitamine on olnud küll üsna aktiivne, ent uusi inimesi ja nimekirju peale kasvanud ei ole ning mõned on ka loobunud.

Tuntuim loobuja on Laeva volikogu vanim liige, valimisliidus Tegus ja Hooliv Laeva esinduskogusse pääsenud Endel Sõster, kelle eemalejäämine tuli paljudele üllatusena.

Valimisnimekirjad Tartumaal

Valimisliitude nimekirju 38

Erakondade nimekirju 59, sealhulgas

• Keskerakond 20

• Isamaa ja Res Publica Liit 15

• Reformierakond 14

• Sotsiaaldemokraatlik Erakond 9

• Konservatiivne Rahvaerakond 1

Üksikkandidaate 9

Allikas: Tartu maavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles