Enamiku meerikandidaatide püsiv elukoht erineb nende sissekirjutusest

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tallinna linnapea Edgar Savisaar ei ole ainus linnapeakandidaat, kes omab sissekirjutust Tallinnas, ent elab linnast väljas. Enamiku kandidaatide püsiv elukoht erineb nende sissekirjutusest, eranditeks on vaid Mart Helme ning Hardo Aasmäe.

Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar on sisse kirjutatud Rotermanni kvartalisse, ent elab Hundisilma talus Lääne-Virumaal.

Sotsiaaldemokraatide linnapeakandidaat Andres Anvelt ütles Postimehele, et omab sissekirjutust Tallinnas Õismäel, ööbib aga Harku vallas ning nädalavahetused veedab Abja vallas.

Reformierakonna linnapeakandidaat Valdo Randpere on viimased kuus aastat olnud sisse kirjutatud Tallinnas Pärnu maanteel asuvasse korterisse, seal veedab ta ka enamiku oma tööpäevadest. Ta märkis, et erandkorras ta ka ööbib Pärnu maantee korteris, näiteks ööistungite ajal. Enamiku ajast veedab ta aga perega Viimsis.

Isamaa ja Res Publica Liidu meerikandidaat Eerik-Niiles Kross on sisse kirjutatud vanalinnas kirjanike liidu majas asuvasse korterisse, kus ta ka praegu peatub. Lisaks elab ta ka Kõue mõisas. «Kõige olulisem on aru saada, mis on inimese tegelik seos kohaliku omavalitsusega, kus ta kandideerib. Mina olen Tallinnas sündinud, kasvanud, koolis käinud ja eluaeg olnud selle linnaga seotud.»

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimees ja linnapeakandidaat Mart Helme on üle aasta olnud sisse kirjutatud Kristiine linnaossa, kus ta ka enda sõnul püsivalt elab. Varem oli ta sisse kirjutatud Suure-Lähtru mõisa.

Valimisliidu Vaba Tallinna Kodanik meerikandidaat Hardo Aasmäe elab aastaid Rüütli tänaval, vanalinnas asuvasse korterisse on ta ka sisse kirjutatud.

Kohalike valimiste eel on mitmed poliitikud end sisse kirjutanud omavalitsustesse, kus nad tegelikult ei ela, sest see võimaldab neil seal valimistel kandideerida. Seaduse kohaselt saab kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel kandideerida see inimene, kelle püsiv elukoht asub hiljemalt valimisaasta 1. augustil vastavas vallas või linnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles