Omavalitsustesse pürgijad saavad ETV-lt kolm minutit eetriaega

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Kas see tuli jääbki põlema?» küsib ETV esimeses stuudios enne salvestust prooviks kaamera ette astunud ja prožektorivalgusest pimestatud kohalik poliitik murelikult. «Me võime selle ka ära kustutada, aga siis te ei paista välja,» vastab kaamera kõrvalt pimedusest stuudio administraator Argo Loik lühidalt ja konkreetselt.

Täna ei peeta siin pikki debatte ega lihvita takerdunud sõnavõtte – kohale tulnud Harjumaa omavalitsuste valimiskandidaadid saavad igaüks kolm minutit eetriaega ja siis läheb kaamera kinni. Ei mingeid kordusvõtteid, puterduste parandamist ega aja lõhkirääkimist, täna näevad valijad poliitikuid nende loomulikus olekus. Isegi grimmituba seisab tühja ja vaiksena, väikse sutsaka puudrit saavad viimasel hetkel stuudio ukse ees vaid kõige läikivamad otsaesised.

ETV pole midagi sellist varem teinud – iga omavalitsuse iga erakonda või valimisliitu saab kolmeminutilise sõnavõtuga esindada vaid üks inimene, samuti antakse sõna üksikkandidaatidele. Alates tänasest toimub 12 salvestust Tallinnas ja 8 Tartus. Sõnavõtte ei toimetata ja need antakse samal pärastlõunal ETV2 eetrisse.

«Me ei kutsu inimesi saatesse, nad tulevad ise,» põhjendab tegevprodutsent Tiit Kimmel otsust materjali mitte toimetada ja range ajapiirang seada. «Me eeldame, et kõik on terve mõistusega ja kõigil on huvi anda oma valijatele parim sõnum.»

Täna salvestavad oma pöördumised Tallinna, Harku, Jõelähtme, Rae ja Viimsi valla kandidaadid, kokku üle 20 inimese. «Kiitke iseennast, jätke teiste laitmine, siis me saame hästi läbi,» loeb Kimmel enne salvestuse algust stuudio eesruumis poliitikutele sõnu peale.

Õhkkond ooteruumis on vaba, kandidaadid ajavad omavahel juttu, aga mõni lihvib veel viimasel hetkel põlve otsas pöördumise teksti või harjutab teistest eemal oma kõnet. Kell kümme astub esimesena kaamera ette sotsiaaldemokraatide kandidaat Tallinnas Abdul Turay, kelle eestikeelne pöördumine algab üleval toonil: «Eesti on ilus maa. Ma armastan Eestit väga…»

Samal ajal vaheseina taga teise kaamera ees oma esinemiskorda ootav Yoko Alender (IRL) sulgeb salvestuse eel keskendunult silmad ja langetab pea. Pärast teda saab sõna Konservatiivse Rahvaerakonna kandidaat Olavi Poolamets ning siis astuvad kaamera ette juba vilunud esinejad Toomas Vitsut (Keskerakond) ja Valdo Randpere (Reformierakond). Järgnevad valimisliitude esindajad ja üksikkandidaadid, salvestus kulgeb kiiresti ja sujuvalt. Tiit Kimmel loodab vaid, et tehnika alt ei veaks, sest nii suure ettevõtmise tarvis on seda kasutuses omajagu.

Kandidaatide pöördumised on eetris ETV2 saates «Valimised 2013. Vali mind…» igal tööpäeval nelja nädala jooksul, algusega kell 14.30. Kõik videod pannakse üles ka ERRi portaali valimised.err.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles