VVK: kandidaatide puhul on oluline vaid registrijärgne elukoht

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Vabariigi valimiskomisjoni (VVK) kinnitusel on kohalikel valimistel kandideerimise puhul oluline üksnes rahvastikuregistri järgne elukoht, isegi kui see kandidaadi tegeliku elukohaga ei ühti.

Valimisseadus näeb ette, et kohalikel valimistel saavad kandideerida kodanikud, kelle püsiv elukoht asub 1. augusti seisuga vastavas vallas või linnas. Püsiva elukoha all peetakse silmas rahvastikuregistri järgset elukohta.

«Valimiskomisjonid lähtuvad rahvastikuregistri kandest. Valla- ja linna valimiskomisjonid keelduvad kandidaadi registreerimisest siis, kui on kindlaks tehtud, et isik ei ole rahvastikuregistris selles vallas või linnas, kus ta kandideerida soovib,» ütles valimiskomisjoni meedianõunik Postimehele.

Samas viitas ta rahvastikuregistri seadusele, mille järgi võib omavalitsus keelduda aadressi rahvastikuregistrisse kandmast, kui inimene pole eluruumi omanik ja tal puudub omaniku luba või leping ruumi kasutamiseks, kui tegu pole eluruumiga, kui elukohateates esitatud andmed on puudulikud või kui inimene on esitanud elukohateates valeandmeid.

Siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna juhataja asetäitja Mairis Kungla ütles Postimehele, et iga inimene peab ise hoolitsema selle eest, et tema elukohaandmed rahvastikuregistris oleksid õiged. «Kui inimene elab mitmes kohas, esitab ta rahvastikuregistrisse kandmiseks omal valikul neist ühe. Kui inimene elab külalis- või üürikorteris, siis on õige see ka oma elukohana rahvastikuregistris registreerida,» lausus ta.

Eelmise nädala lõpus selgus, et Keskerakonna esimees, oktoobris toimuvatel kohalikel valimistel taas Tallinna linnapeaks pürgiv Edgar Savisaar on sisse kirjutatud Rotermanni tänaval asuvasse külaliskorterisse, samas kui tema tegelik elukoht on Lääne-Virumaal Vihula vallas Eru külas asuvas Hundisilma talus. Tallinnast väljaspool elavad tegelikult ka mitmed teised valimistel kandideerivad poliitikud, sealhulgas linnapeakandidaadid, kes on samamoodi rahvastikuregistri järgi pealinna sisse kirjutatud.

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv regionaalminister Siim Kiisler on pidanud vajalikuks samas omavalitsuses elamise nõude kaotada, leides, et see on oma aja ära elanud.

«Meil ongi tänaseks välja kujunenud selline olukord, kus paljud on sunnitud seadust rikkuma ning ka ühiskond tolereerib ja aktsepteerib seda. Me peaks selliseid olukordi vältima, sest see devalveerib kogu meie seadusandlust. Nii et selles küsimuses tuleks viia seadusandlus kooskõlla reaalse elu ja inimeste soovidega,» ütles Kiisler augusti alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles