Mölder lubas Paldiski uue linnapea valimise juristidega üle vaadata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paldiski endine linnapea Jaan Mölder.
Paldiski endine linnapea Jaan Mölder. Foto: Liis Treimann

«Ma vaatan juristidega otsuste seaduspärasuse üle,» urises Paldiski pikaajaline juht Jaan Mölder teisipäeval pärast seda, kui tema asemel valiti linnapeaks Mare Leiten.



Möldril oli halb päev. Kohalikel valimistel sai tema valimisliit viis kohta kolmeteistkümnest ning tema rivaal, naftaärimees Aleksei Tšuletsi valimisliit samuti viis kohta. Ent Tšuletsi valimisliit lõi kampa teiste volikokku saanutega ning Möldri võim hakkas kõikuma.



Värsked võimumehed proovisid kaks kuud linna juhtida, ent see ei tahtnud kuidagi õnnestuda. Selgus, et Mölder on krutskeid täis, teab seadusi ning nii suutis ta kõigepealt venitada uue volikogu kokkutulekut ja seejärel uue linnapea valimist.



Õhk oli pingest paks


Teisipäeval peeti Paldiskis kohalikus restoranis Valge Laev Möldri viimane taandumislahing. Mölder ise kohale ei tulnud, ent tema eest võitles viimase sissivõitlejana Paldiski abilinnapea, sotsiaaldemokraat Andrei Martõnjak.



«Seda ei saa lugeda salajaseks hääletuseks,» protestis Martõnjak, kui üks volikogu liige kirjutas linnapead valides juba laua peal sedelile oma eelistuse, selle asemel et valimiskabiini minna.



Hääletamise saali oli nimelt kohale toodud eraldi hääletuskabiin, sest kui eelmine kord üritati linnapead valida, protesteeris Möldri meeskond, et valimiste salajasus polnud tagatud, sest polnud võimalik valimiskabiinis ega mujal salaja hääletada.



Hoolimata valimiskabiini olemasolust tahtis Martõnjak linnapead valides oma sedeli niisama valimiskasti pista.



Linnapea valimise korraldamise eest vastutanud volikogu Tšuletsi leeri mees Jüri Kadak vaatas selle peale Martõnjaki pilguga, millega õige Eesti inimene hellitab vaid Herman Simmi suguseid mehi või oma üleaedseid. Kadak kamandas Martõnjaki valimiskabiini, too tegi oma tiiru sinna ära ja pani sedeli valimiskasti.



See toimus Leiteni valimise teises voorus. Esimesel korral toimis kabiinis salajane hääletamine, ent varem kokku lepitud seitsme poolthääle asemel luges valimiskomisjon vaid kuus häält Leiteni kasuks.



Õhk muutus kohe pingest paksuks, linnavolikogu esimees, keskerakondlane Kaupo Kallas kuulutas välja kümneminutilise pausi ning Kallas, Leiten ja mitmed teised Tšuletsi kamba liikmed läksid teise saali arutama, mida teha.



Tagasi tulles korraldas Kallas uue linnapea valimise ning sel korral sai Leiten oma seitse häält kätte. Kallas nentis, et ta ei tea, kuhu ja miks üks hääl esimesel korral kaduma läks ning kes selle andmata jättis.



Kogu valimiste protsess kubises juriidilisest terminoloogiast. Linnavolikogu liikmed viitasid, tsiteerisid ja lugesid pikalt ette paragrahve ja lõike seadustest, linna põhimäärusest, vabariigi valimiskomisjoni otsustest ning halduskohtu ja riigikohtu lahenditest.



Pole ka ime, sest iga viga kasutati kohe ära. Martõnjak protesteeris, kus sai, ja tegi ettepanekuid, mille läbiminemist ei lootnud tõenäoliselt ta isegi. Pole ka ime, sest varem oli Martõnjak töötanud Loksa linnavalitsuses, kus puutus kokku ka kurikuulsa kaebustemeistri Oleg Goginiga.



Kui Paldiski andis viimase kahe kuu jooksul tööd vabariigi valimiskomisjonile ja mitmetele kohtumajadele, siis Loksa võimuvõitluste tagajärjel on seadusi korduvalt täpsustatud, et kord majja lüüa.



Kas saaga jätkub?


Loksal tegutsev Gogin on Eesti üks edukamaid kaebustemeistreid, kes on pika praktika jooksul omandanud kohaliku omavalitsuse korralduse küsimustes arvestatava juriidilise kirjaoskuse ning kaebab igal võimalusel. Martõnjak sai seega õppida meistri käe all.



Pärast linnapeaks valimist säras 32-aastane tikk-kontsadel ilus brünett Leiten nagu jõulupaki kätte saanud laps, ent Martõnjaki tuju ja võitlusvalmidus langesid nulli.



Ta langetas lõua kätele ja sulges silmad, sest hääletama hakati vana linnavalitsuse mahavõtmist ja uue nimetamist. Kõik ta võitlused olid olnud asjatud, ta pidi pealt vaatama, kuidas teda ennast ametist maha võeti. Tühja pilguga vaatas ta enda ette, kui Kallas luges ette otsust vana linnavalitsuse vahetamisest uue vastu.



Leiten aga läks kohe pärast valimisvõitu Keilasse pangakontorisse linna arvepidamist oma nimele kirjutama. Kolmapäeval on tal kavas Möldrilt amet üle võtta, sest teisipäeval oli Mölder taandunud Tallinna juristidega nõu pidama, nagu ta telefonitsi Postimehele ka lubas. Paldiski võimuvahetuse saaga ei pruugi seetõttu ikka veel läbi olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles