Mikser viibis välislähetustes ühtekokku 93 päeva

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Liis Treimann.

Riigikogulaste välislähetuste edetabelit juhtis tänavu ülekaalulalt parlamendi väliskomisjoni esimees ja Euroopa Liidu asjade komisjoni liige Sven Mikser, kes käis 23 lähetusel, viibis seal 93 päeva ja oli seetõttu eemal 33 istungilt.

Oma positsiooni tõttu väliskomisjoni esimehena on sotsiaaldemokraat Mikser olnud enam välislähetustel käinud saadikute seas ka 2008. ja 2007. aastal. 13 lähetusel viibisid keskerakondlane Mailis Reps ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) liikmed Andres Herkel ja Trivimi Velliste.

Reps viibis lähetustes kokku 55 päeva ja puudus 18 istungilt, Herkel 54 päeva ja puudus 15 istungilt ning Velliste 42 päeva ja puudus 16 istungilt.

Euroopa Liidu asjade komisjoni juht Makro Mihkelson käis tänavu 12 välislähetusel. Ta viibis neil ühtekokku 44 päeva ja puudus seetõttu 13 riigikogu istungilt.

Välislähetuses viibitud päevade ja puudutud istungite arvult järgnes Mikserile aga reformierakondlane Silver Meikar, kes käis 10 lähetusel, viibis nendel kokku 73 päeva ning puudus seetõttu 30 istungilt.

Mullu käis riigikogulastest enim välislähetustes praegune Euroopa parlamendi liige reformierakondlane Kristiina Ojuland, kes viibis 115 päeva 28 lähetuses ja puudus seetõttu 42 istungilt.

Riigikogu kantselei pressisekretär Gunnar Paal märkis, et parlamendi 2009. aasta välissuhtlus on olnud mõnevõrra varasemast tagasihoidlikum ja see on osaliselt tingitud lähetuskulude eelarve kärpest, mis mullusega võrreldes vähenes 1,6 miljonit krooni.

Märkimisväärne on Paali sõnul NATO Parlamentaarse Assamblee (PA) delegatsiooni liikme ja Assamblee asepresidendi Sven Mikseri nimetamine NATO PA täitevkomitee poolt Assamblee eriraportööriks NATO uue strateegilise kontseptsiooni teemal.

Ta lisas, et Lääne-Euroopa Liidu Assamblee delegatsiooni juht Tarmo Kõuts oli assamblee kaitsekomitee raporti «Euroopa Liidu roll võitluses piraatlusega» raportöör ning raport võeti ühehäälselt vastu ja kiideti heaks 4. juunil 2009.

Paal märkis, et tänavune riigikogu liikmete välissuhtlemise eelarve 5,512 miljonit krooni ning 9. detsembri seisuga oli sellest kulutatud 3,992 miljonit krooni. Välislähetustel käis ühtekokku
94 riigikogu liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles