Riigikohus: Paldiski volikogu kogunemiseks ei ole takistusi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohus.
Riigikohus. Foto: Aldo Luud / SL Õhtuleht.

Riigikohus jättis läbi vaatamata Jaan Möldri kaebuse Vabariigi Valimiskomisjoni otsuse peale peatada Paldiski linna valimiskomisjoni esimehe volitused.

Valimiskomisjoni esimehe volitused peatati Paldiski linnavolikogu liikmete ja Paldiski linna valimisõiguslike isikute valimisõiguste kaitseks, et Paldiski linna demokraatlikult valitud esinduskogu töö saaks võimalikult kiirelt käivitatud, vahendas riigikohtu pressiesindaja.

Volituste peatamine ei mõjuta Jaan Möldri õigust osaleda linnavolikogu töös.

Riigikohus selgitas varasemale praktikale tuginedes, et valimiskomisjoni esimehe volituste peatamine ei muuda võimatuks volikogu istungi kokkukutsumist seaduses ettenähtud korras. Kui esimees ei saa oma ülesandeid täita, asendab teda aseesimees, kelle valib valimiskomisjon oma liikmete hulgast.

Riigikohtu hinnangul on volikogul õigus omaalgatuslikult koguneda, kui valimiskomisjoni esimees või tema asendaja ei täida talle pandud kohustust volikogu esimene istung kokku kutsuda.

«Rahva poolt valitud esindusorgani põhiseaduslike ülesannete täitmine ei saa sõltuda ühe isiku meelevaldsest tegevusest või tegevusetusest,» märkis riigikohus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles