Andres Tarand: rääkisin Pihliga asjad selgeks

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekspeaminister Andres Tarand.
Ekspeaminister Andres Tarand. Foto: Peeter Langovits

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) eelkäijaks olnud Mõõdukate endine juht ja omaaegne peaminister Andres Tarand ütles, et rääkis SDE esimehe Jüri Pihliga asjad klaariks ning pidas õigeks, et Pihli ägedalt kritiseeriti.

Pihlil eelmisel nädalal parteijuhi kohalt tagasi astuda soovitanud Tarand ütles, et rääkis Pihliga telefonitsi ning tema jaoks on lugu lõppenud ja asi klaar. Mingeid edasisi samme ta juhtunu tõttu ei kavanda.

Tarand lausus, et peab Pihli suunas välja öeldud teravat kriitikat õigustatuks.

«Selliseid asju ei tehta, see on selge,» ütles Tarand. «Kui ma ei oleks tema lahkumist nõudnud, siis võib-olla ei oleks ta ka oma eksimust tunnistanud. Ma arvan, et aeg-ajalt tuleb ikkagi kõva pauguga panna, et inimene aru saaks.»

Ta lisas, et tema hinnangul ei lõhestanud reede õhtul toimunud erakonna juhatus parteid. Enne juhatuse koosistumist märkisid paljud sotside liidrid, et Pihli jätkamine tuleb kindlasti jutuks, kuid tegelikkuses erakonna esimehe tagasikutsumine päevakorrale ei tulnud.

Tarandi sõnul aitas Pihli-vastast kriitilisust hajutada ka justiitsminister Rein Langi isiku mängutoomine, kes tema hinnangul sooritas Pihli kirja avalikustamisega sama kaliibriga sigaduse nagu Pihl ise, kuid jäi ajakirjanduse orbiidist suurelt jaolt välja.

Sotside juhatus otsustas reedel, et Pihli kirjast lahvatanud skandaali pearõhk tulekski nüüd suunata Langile.

Pihl esitas 2. detsembril kaitsepolitseile kuriteoteate, kus ta palus kapol algatada kriminaalmenetlus peaminister Andrus Ansipi, välisminister Urmas Paeti ja justiitsminister Rein Langi osas ning viitas, et nad võivad olla toime pannud riigireetmise. Kaitsepolitsei kriminaalmenetlust ei algatanud.

Pihl oli kutsutud tol päeval ülekuulamisele viisaskandaali raames algatatud kriminaalmenetluse tõttu, mille raames üritab kaitsepolitsei selgitada, kuidas riigisaladuse kaitse all olevad andmed ajakirjandusse lekkisid.

Prokuratuur on kinnitanud, et Langil oli seaduslik õigus tema vastu suunatud kuriteoteade avalikustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles