Olümpiavõitjast poliitiku Noole kuluhüvitise neelab luksusmaastur

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erki Nool
Erki Nool Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Riigikogu liikme Erki Noole Porsche Cayenne rüüpab mehiselt kütust ja sestap tunnistab ta, et kuluhüvitis kulub bensiini- ja mobiiliarvetele ning jääb veel puudugi.



Rääkisite kolmapäeva õhtul ETV «Foorumis», et teil kui Kagu-Eestist valitud saadikul on palju selle kandi vahel sõitmist ja seetõttu jääb ka kuluhüvitistest puudu.


Võib ka nii öelda. Kuud on muidugi erinevad.



Kui suur see igakuine hüvitis kokku siis on?


Ta on kusagil seal 5000 krooni all, 4800 vist (tegelikult on praegune kuluhüvitiste piirmäär 5247 krooni kõigile riigikogu liikmetele – toim).



Olete ise Võrust pärit. Kui tihti olete sel aastal oma valijatega sealkandis kohtumas käinud?


Vahepeal käisin pika nädalalõpu, aga viimased kaks kuud pole teatud peremuudatuste tõttu käinud.



Kui nädalavahetustel käisite, siis, nagu ma aru saan, on teil seal osa lähisugulastest?


Mul on, jah, Lõuna-Eestis ema, õed ja vend.



Nemad on kindlasti ka teie valijad, aga kas oli ka selliseid tõsiseid kohtumisi teiste valijatega?


Ikka. Meil on teatud inimesed suhteliselt aktiivsed Valga- ja Põlvamaal, nii et ikka. Lisaks tuleb mul suhteliselt palju igasugustes koolides käimist mitte ainult Kagu-Eestis, vaid mujalgi.



Kui ma sporti tegin, siis oli lihtne ära öelda, et ei saa tulla, aga kui sa oled poliitik, siis on see tööülesanne.



Olete kokku lugenud, mitu korda olete pidanud käima tänavu spetsiaalselt mõne kooli kutsel või seoses oma erakonnaga ja töistel kaalutlustel kodukandis?


No ikka on – võin täitsa veendunult öelda, et ma olen kindlasti üle keskmise riigikogu liige. Ma ei taha öelda, et esirinnas. See on liiga enesekindel või ülbe, aga kindlasti üle keskmise. Olen selles sada protsenti veendunud.



Peate silmas ikka seda valijatega suhtlemise temaatikat?


Ütleme nii, et jah. Ma ei tahaks öelda, et riigikogu liikmed kuritarvitavad seda sõna «kohtumine valijatega». Kui ma käin noortega koolis kohtumas, siis nad ei ole ju veel valijad. Käin väga tihti tegelikult kui olümpiavõitja või endine sportlane.



Samas palutakse tähtpäevadega seoses rääkida ka riigikogust ja riigikorraldusest, siis on teine lugu. Näiteks viimati käisin Missos. Üritan noortele siiski rääkida rohkem ikka seda, kuidas ennast motiveerida ja eesmärke püstitada. Ma ei saa öelda, et nad on minu valijad, sest see oleks vale formular.



Kas sellist valijatega kohtumist on ka, nagu mina lihtsa inimesena ette kujutan – kultuurimaja seinale pannakse kuulutus, et teie valitud Erki Nool kohtub külarahvaga? On sellised kuulutused ainult enne valimisi või ka valimiste vaheajal?


Eks kõik aktiveeruvad viimase poole aasta jooksul enne valimisi, aga minul on küll niimoodi juhtunud, jah (ka valimiste vaheperioodil – toim).



Millal see viimati oli?


Kus ma nüüd olin? Olen olnud sel aastal Tõrvas, Taheval ja siis on... Jah, neid ikka on.



Palju Võru-ots Tallinnast kilomeetrites üldse teeb?


Viimane ots oli Misso-Otepää. Otepääl oli valimistejärgne nõupidamine. Käisin rääkimas nõndanimetatud opositsionääridega ja siis sõitsin Tallinna.



Enamasti üritan teha nii, et olen näiteks kas Võrumaal või Põlvamaal-Valgamaal. Olen arvestanud, et sõidan tavaliselt üle 600 kilomeetri. See 600 kilomeetrit on miinimum.



Palju masinal kütust kulub?


Üpris palju – keskmiselt 12 liitrit saja peale.



Mis marki auto teil on, kui tohib uudishimutseda?


Mul on Cayenne, Porsche Cayenne.



See on selline keskkonnavaenulik auto. Kagu-Eestis on ju ka head teed?

On küll. Mulle on siin öeldud, et ära sa autoteemadel üldse sõna võta. Mul oli see auto kaks aastat enne riigikogu ja arvan, et oskan kümne piires väga hästi arvutada. Mul ei ole auto liisitud ja kui ma müüks praegu auto maha, ostaks uue auto, liisiks ja paneks liisingule kasko juurde, siis summa summarum on autovahetus igal juhul kulu.



Kord kuus olete Kagu-Eestis seoses poliitikutööga käinud?


Sada protsenti.



Mis see üks sõit siis maksma läheb?


Mina arvestan kuskil 900 krooniga ühe käigu peale.



Aga siis jääb ikka natuke raha veel kuluhüvitisest üle ka.


See ei ole üks kord kuus. Igal hommikul sõidan ma autoga riigikokku tööle. Aga praegu ei saa meedia tuua esile enam ühtki kuluhüvitise eest saadud majoneesitšekki, sest raha ei jää nii palju üle, et riigikogu liikmed saaks lollusi teha.



Palju autol bensiini peale kuus kulub?

Keskeltläbi 4000 ja 6000 krooni vahel. Bensiini- ja telefoniarved on praegu minu kaks kuluhüvitist.



Mina lihtsa inimesena kulutan kuus 4000–5000 krooni bensiini peale pluss telefon ja igasugused muud asjad. Keegi seda mulle kinni ei maksa. Valijatega kohtumisi, tõsi küll, ka ei ole.


Oleneb tööandjast.



Teil on siis parem tööandja?


Mul on parem tööandja, jah.



Kommentaarid


Mart Jüssi
riigikogu roheliste fraktsiooni liige


Kuluhüvitised on tööga seotud majanduskulu, mis on nimeliselt seotud töötajaga. Sarnased summad võib iga töölkäija, kel sellist tööga seotud tegevust on, mis tekitavad lisakulu, leida ka oma tööandja juurest. Tallinnast valitu astub Toompealt alla, kohtub valijatega ära ning läheb koju, samas kui Eesti teisest otsast valitu peab tegema lisakulusid selleks, et oma piirkonnas käia. Kümme protsenti ei ole piisav, et katta paljude saadikute tööga kaasnevaid põhjendatud kulutusi.


-----------------------


Toomas Tõniste
riigikogu IRLi fraktsiooni aseesimees


Praeguses majanduslanguse tsüklis ei toeta Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) saadikute palgatõusu. Meie fraktsioon on maksnud riigieelarvesse tagasi oma 2009. aasta palgatõusu osa summas 600 000 krooni, samuti hääletasime riigikogulase palka tõstva seaduseelnõu vastu. Olukorras, kus üldine palgatase on langenud ja töötus üle kümne protsendi, ei ole palgatõus põhjendatud. Kindlasti pole normaalne kuluhüvitisi kulutada muuks otstarbeks kui tööga seotud kuludeks.


---------------------


Toomas Viks
riigikogu Reformierakonna fraktsiooni pressinõunik


Me loodame, et riigikogu tegeleb 2010. aastal uue avaliku teenistuse seaduse, põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse, sotsiaalmaksu ülempiiri sätestamise ja muude oluliste teemadega ega kuluta palkade ja hüvitiste teemale enam sekunditki.



Praeguse riigikogu palk järgmisel aastal langeb ja kuluhüvitised on kümme protsenti. Järgmise riigikogu palk on keskmisest lahti seotud ja hakkab suhtena keskmisse palka edaspidi ainult langema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles