Andres Tarand: parteid hangivad töökohti tobukestele

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Tarand.
Andres Tarand. Foto: Peeter Langovits

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna eelkäijaks olnud Mõõdukate esimees Andres Tarand avaldas arvamust, et tänapäeval hangitakse erakondliku kuuluvuse järgi sageli töökohti suhteliselt tobukestele.

«Nõunikena on töötanud inimesed, kes on hästi vähe haridust saanud, see mõjub ühele väiksele riigile tunduvalt halvemini, kui väljastpoolt erakondi inimesi võtta. Minnaksegi selleks erakonda, et saaks töökoha,» tõdes Tarand Vikerraadio saates «Uudis+».

«Poliitika noorendamine peab käima, praegu kasvavad parteides noored peale, aga neil ei ole eriala, teatav töökogemus annab võimaluse elu veidi teisiti hinnata,» arvas ta.

Erakondade taunimistväärt käitumine tuleneb tema hinnangul sellest, kui parteide juhtfiguurides saavad kokku karjääripoliitika pluss teatud demokraatiakaugus.

«See on keeruline jutt: inimesed on demokraatiast pikalt nõukogude perioodil kaugel elanud ning selliseid meeleolusid võib mõista rahva hulgas, aga parteijuhid peaksid demokraatiat iseseisvalt õppima, see ise külge ei hakka, nagu ma kümme aastat tagasi lootsin. Tuleb lugeda ühte-teist lihtsalt, ega muu ei aita,» selgitas Tarand.

«Suundumus on praegu sinna, et parteilaseks olek ongi nii väärikas tegevus, et selle eest peabki kroonu maksma - kui kõik erakonnad sellele teele lähevad, siis tähendab see kvaliteedi langust,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles