Linde: tippametnike uued palgad said õiglased

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President, riigikogu esimees, riigikohtu esimees  ja peaminister hakkavad teenima sama suurt palka. Praegu teenib president ülejäänutest enam.
President, riigikogu esimees, riigikohtu esimees ja peaminister hakkavad teenima sama suurt palka. Praegu teenib president ülejäänutest enam. Foto: Graafika: Margit Randmäe

Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimehe Väino Linde väitel sai kõrgemate riigiteenijate tulevase palgasüsteemi eelnõu, mis määrab muuhulgas riigikogu liikmele igas kuus 52 885 krooni, õiglane.


Küsimusele, kas võib öelda, et uus eelnõu muudab kõrgemate riigiteenijate palgasüsteemi õiglasemaks, vastas Linde jaatavalt. «Ma usun küll, selle nimel me need tööd tegime.»

Tema sõnul tehti palgasüsteem ettevaatavalt, mõeldes ajale, mil Eesti on läinud eurorahale ning majanduslangus on läbi.

«Me ei vääriks mitte mingit palka, kui arvaksime, et läheb halvasti ja veelgi halvemini. Niimoodi lihtsalt me ei saa oma tööd teha,» rääkis Linde Postimees.ee'le.

Tema sõnul lähtuti eelnõu tehes sellest, et kogu riigi seis peaks lähiaastail paranema. «Sellest tulenevalt leidsime, et need palgad peaks olema õiglustundele vastavad aastateks 2011 kuni 2015.»

Linde väitel üritati eelnõu tehes tagada, et kõrgemate riigiteenijate palgad jäävad laias laastus praegusse suurusjärku, pigem on muutusi tinginud soov kirjutada palgad eurodes n-ö ümaramate numbritega.

Riigikogu põhiseaduskomisjon otsustas oma tänasel istungil üksmeelselt nimetada kõrgemate riigiteenijate ametipalk eurodes ja määrata presidendi palgaks 5200 eurot.

Ülejäänud kõrgemate riigiteenijate palgad moodustuvad koefitsiendina presidendi palgast, näiteks riigikogu liikme puhul on vastav kordaja 0,65.

Presidendi ja temaga sama palju teenijate palk hakkab olema 81 362 krooni, ministrid hakkavad teenima 69 158 krooni ja riigikogu liikmed 52 885 krooni ehk praegusest 417 krooni rohkem. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles