Kreitzberg tiriks õppekavad ikkagi riigikogu ette

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Kreitzberg
Peeter Kreitzberg Foto: Margus Ansu

Sotsiaaldemokraat Peeter Kreitzbergi sõnul võib riigikogu kultuurikomisjon tuua valitsuse määrusena vastu võtta plaanitavad riiklikud õppekavad ikkagi avalikuks arutamiseks riigikogu ette.


Haridusminister Tõnis Lukas otsustas lahutada õppekavad põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõust ning need kiiremas tempos vastu võtta. Mida teie sellisest käitumisest arvate?

Ma arvan, et on kiirustatud. Väga paljud on rahulolematud, et ei ole saanud piisavalt õppekavasid analüüsida. Samal ajal tema viitab, et need õppekavad on sündinud koostöös mitmete õpetajate gruppidega.

Mina olen suhelnud koolijuhtide ühingu esimehe härra Toomas Kruusimägiga. Tema jälle on väitmas, et selles küsimuses ei ole käinud korralikku debatti.

Analüüsisime eile komisjoniga neid muudatusi koos Lukasega ja me ei ole ka praegu veel suures selguses, kui suured muudatused need on - kas need tingivad põhikooli ja gümnaasiumi lahutamise.

Mulle näib, et ei pruugi tingida, sest kui ma küsisin, kas õpetajate ristkasutamine jätkub - et põhikooli õpetaja võib õpetada ka gümnaasiumis ja vastupidi, siis oli vastus pigem «jah».

See näitab, et õppekavades ei ole ilmselt nii suuri muudatusi, et ei jätkuks senine praktika, kus toimub õpetajate ristkasutamine. See tähendab ka, et ei ole sisulist survet põhikooli ja gümnaasiumi lahutamiseks.

Kui rääkida õppekavadest, siis Lukas plaanib need vastu võtta valitsuse eelnõuna ehk riigikogul neid arutada ei lasegi. Kuidas te seda kommenteerite?

Ma küsisin temalt eile, kas ta oleks nõus, kui riigikogu korraldab ühe avaliku arutelu (õppekavade teemal - toim). Siis ta vastas, et loomulikult on nõus.

Ma arvan, et isegi kui valitsus on õppekavad vastu võtnud ja need ei leia riigikogus positiivset vastukaja, on ta suhteliselt keerulises olukorras.

Ma ei saa päris täpselt aru sellest forsseerimisest. Väga tähtis dokument, võib olla ei peaks nii palju kiirustama?

Lukas ise on põhjendanud kiirustamist sellega, et õppekavadega ei kannata lihtsalt oodata, kuni need koos põhikooli- ja gümnaasiumiseadusega vastu võetakse. Et peab hakkama juba õpetajaid koolitama, raamatuid koostama jne.

Jah, sellest võib aru saada. Teisest küljest on õppekava dokument, mis vajab samuti väga laialdast arutelu. Võib ju hakata kiirustades ühte ja teist tegema, aga kui seda ei võeta massiliselt positiivselt vastu, nagu praegu on juhtunud põhikooli- ja gümnaasiumiseadusega, siis ei ole me eriti palju edasi jõudnud. Ühtpidi saan ma temast aru, sest ta tahab kindlasti kõige paremat, aga ma eeldan, et õppekava leiab vähemalt poolte õpetajate hulgas positiivse vastuvõtu.

Oletame, et ministeerium lähebki edasi oma plaaniga. Kuidas mõjutab selline õppekava ja põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eraldamine arutelu riigikogus?

Kui õppekavad on vastuvõetavad ka riigikogule, ei ole midagi halba. Aga kui näiteks riigikogus leitakse, et õppekavad ei ole nii suurte muudatusega ega anna põhikoolile ja gümnaasiumile piisavalt uut suunda, siis võib tekkida see probleem, et ei olda selgelt nõus ka põhikooli ja gümnaasiumi lahutamisega. Rakse ennustada muidugi, vaatame.

Kas on mõeldav olukord, kus põhikool ja gümnaasium jäävadki lahutamata, kuid praegused õppekavad saavad ellu viidud?

Jah, see on täiesti võimalik. Aga ma saan aru, et õppekavad on tehtud praegu selle suunitlusega, et anda põhikoolile ja gümnaasiumile uus suund, mitte ainult likvideerida ülekoormust ja vähendada päheõppimist.

Mis ajal õppekavade avalik arutelu riigikogus võiks teoks saada?

Me arutame kultuurikomisjoniga järgmisel esmaspäeval, kas kutsume selle esile. Ilmselt peab koalitsioon nõu ministriga, sellest otsusest sõltub, kas me käivitame või ei käivita. Lukas on ise korduvalt olnud seda meelt, et õppekava peab riigikogus arutama.

Kui teete arutelu, kas on mõeldav, et see on enne seda, kui õppekavad valitsuses heaks kiidetakse?

Ma kardan, et me ei jõua, meil lükkuks see ilmselt uude aastasse. Ma arvan, et kui me niimoodi otsustame, võiks valitsus ka natuke oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles