Sotsid: riigijuhtide palga peavad määrama laitmatu mainega isikud

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariigi president hakkaks uue seaduse kohaselt saama võrdset palka peaministri, riigikogu esimehe ja riigikohtu esimehega.
Vabariigi president hakkaks uue seaduse kohaselt saama võrdset palka peaministri, riigikogu esimehe ja riigikohtu esimehega. Foto: Margus Ansu

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) esitas riigikogu põhiseaduskomisjonile ettepaneku, et riigijuhtide ja teiste kõrgete riigiteenijate maksimumpalga peaks määrama laitmatu reputatsiooniga isikutest koosnev komisjon.

Sotside ettepaneku kohaselt kinnitaks riigikogu kõrgemate riigiteenijate kõrgeima palgamäära parlamendi juhatuse poolt moodustatud kolmeliikmelise komisjoni ettepaneku alusel ning komisjoni võiksid kuuluda «laitmatu reputatsiooniga ning kõrgete kõlbeliste omadustega avalikkusele tuntud pädevad isikud, kellel puudub antud küsimuses huvide konflikt».

Samuti pakuvad sotsid välja, et riigikogu järgmise koosseisu ajal kehtiva kõrgeima palgamäära kohta tuleb otsus langetada hiljemalt kolme aasta jooksul parlamendi koosseisu volituste algamise päevast. Kui otsust selleks ajaks ei langetata, pikeneb kehtiv palgamäär riigikogu järgmise koosseisu volituste ajaks.

Lisaks hakkaks sotside idee kohaselt riigikogu juhatus indekseerima kehtestatud palgamäära iga kalendriaasta 1. aprilliks indeksiga, mille väärtus on 50 protsenti tarbijahinnaindeksi aastase kasvu ja sotsiaalmaksu laekumise aastase kasvu aritmeetilisest keskmisest.

Sel nädalal riigikogus esimese lugemise läbinud kõrgemate riigiteenistujate palkade eelnõu näeb ette, et kõrgeimat palgamäära hakkavat saama president, riigikogu esimees, peaminister ja riigikohtu esimees.

Nende ametipalga koefitsient hakkab olema 1,0 ning kõigil teistel väiksem. Näiteks riigikogu liikme palga koefitsient on eelnõu kohaselt 0,65.

Samas pole eelnõus välja pakutud, et kui suur võiks olla koefitsiendile 1,0 vastav ametipalk. Eelnõu praeguse variandi kohaselt peaks selle palga suuruse välja pakkuma riigikogu põhiseaduskomisjon.

Põhiseaduskomisjon koguneb eelnõud uuesti arutama esmaspäeval. Eelnõu peaks seniste plaanide kohaselt riigikogus järgmisel nädalal ka lõpphääletusele minema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles