Eksperdid: Eestis võimutseb teerullikultuur

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teerull.
Teerull. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Mitu ühiskonnateadlast ja opositsioonipoliitikut avaldasid muret Eestis juba pikemat aega valitseva autoritaarse poliitkultuuri pärast, kus nõrgematest sõidetakse jõuga üle ning olukorda parandada soovijatele lüüakse «haamriga pähe».

«Eduka käitumise aluseks peetakse Eestis eksklusiivset teisi välistavat õigust, mitte seda, et kellelgi teisel võib ka olla õigus. Selles eristume me päris palju Lääne-Euroopast ja juba ka Põhja-Ameerikast,» rääkis politoloog Ivar Tallo ümarlaual «Erakonnademokraatia: mustad vs valged jõud?».

«Tolerantsi puudumine väljendub igal sammul,» märkis ta, kirjeldades, kuidas jõupositsioonil olijad sõidavad kõigepealt «teerulliga» üle teisitiarvajatest erakonna sees, seejärel riigi institutsioonides.

Nii oleme tema sõnul jõudnud olukorda, kus riiki juhivad kitsad ringkonnad erakondade keskkontorites, kelle omavahel kokkulepitu viiaksegi ellu - kui vastavad erakonnad muidugi parajasti võimul on.

Temaga nõustus samas ümarlauas osalenud politoloog Anu Toots, kelle sõnul on põhiprobleem alternatiive lubava mõtteviisi nappus. Ta tõi näiteks euroliidu, milles seatakse eesmärgiks eelkõige eri osapoolte kompromiss.

Tallo sõnul on üksikud koalitsioonipoliitikud vahel üritanud natukenegi opositsiooniga ratsionaalset dialoogi alustada, kuid siis on nad ise rünnaku alla sattunud.

«Siis minnakse isiklikuks, võetakse inimene ette ja lüüakse talle «haamriga pähe». Selline tolerantsi puudus on hästi kurvastav.»

Teerullitaktika mõistsid hukka samuti üritusel osalenud opositsioonipoliitikud.

«Kahjuks on praegu kombeks, et olulised ja põhimõttelised otsused tehakse ära võimulolijate kitsas ringis. Suures saalis, riigikogus või volikogus, see otsus vaid vormistatakse formaalselt - infot hakatakse jagama alles pärast otsuste langetamist,» sõnas sotsiaaldemokraatide aseesimees Indrek Saar.

Tema ametivend Rahvaliidust, Anto Liivat selgitas, et enamuse «teerulli» võib otsuste tegemisel olla küll mugav kasutada, kuid uuringud kinnitavad, et selle alternatiivi - leppedemokraatiat - kasutavad ühiskonnad on sidusamad ja väldivad seeläbi edukamalt sotsiaalseid ja majanduskriise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles