«Rahva teenrid»: Rüütlist halvemat juhti on Rahvaliidule raske leida

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Urmas Nemvalts.

Vikerraadio saates «Rahva teenrid» arutlenud ajakirjanikud leidsid, et Rahvaliidu häda on karismaatilise juhi puudumine ning Karel Rüütli on väga halb valik.

Ajakirjanik Peeter Kaldre märkis saates, et Eesti erakonnad on olnud väga liidrikesksed. «Rahvaliidu allakäiguspiraal sai alguse, kui esimees ei olnud enam Villu Reiljan - karismaatiline, tugev liider.» Kaldre meenutas, et ka Isamaaliidu populaarsus kukkus, kui Mart Laar enam esimees ei olnud.

«Laar tuli tagasi ja tõmbas populaarsuse jälle üles,» jätkas Kaldre. «Ma ei tea, mis juhtuks Keskerakonnaga, kui Edgar Savisaar poleks enam selle liider.»

Ajakirjanik Sulev Valner märkis, et isegi Reiljani ajal ei suutnud Rahvaliit saavutada sellist populaarsust, mis oli Maarahva Erakonnal Arnold Rüütli juhtimisel. «Tundub, et nii Villu Reiljanil kui Mart Laaril on olnud teatud tase, milleni nad erakonna populaarsuse suudavad tõsta, aga mitte ka rohkem,» ütles ta.

«Kui Rahvaliidul oleks karismaatiline ja hea liider, siis ta tõmbaks ta selle minimaalse toetusprotsendi täis,» lisas Peeter Kaldre.

«Karel Rüütlist kehvemat on raske soovitada neile valida,» ütles Sulev Valner.

«Mulle tuleb kogu aeg meelde see suurepärane Eesti komöödiafilm, kus pensionärid üksikule saarele läksid ja surematu Ants Lauteri lause: «Igatahes ja põhja!»,» täiendas Peeter Kaldre Valneri seisukohta.

Valner märkis samas, et väikeses Eestis pole häid mehi ja naisi erakonna juhi kohale ka nii palju võtta. «Võib-olla teeme Karel Rüütlile oma eelneva jutuga liiga. Võib-olla peab ta antud kontekstis vedama rasket vankrit nii hästi, kui oskab.»

Täna pärastlõunal valis Rahvaliit oma kongressil Karel Rüütli tagasi erakonna esimeheks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles