Kert: küberründajaid on raske hirmutada

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Küberkaitse oivakeskuse juhtkomitee esimehe kindral Johannes Kerdi sõnul muudab kübersõdadega tegelemise raskeks muuhulgas see, et pole vahendeid, millega vastaseid juba ette nii ära hirmutada, et nad ei julge küberrünnakut alustada.


«Küberrünnete vastu ei ole hetkel töötavat heidutust,» rääkis Kert foorumil «Rahvuslikust julgeolekust» Swissoteli konverentsikeskuses.

Tema sõnul on raske ka tuvastada ründe taga olevat poliitilist jõudu või riiki ning seda tehakse pigem kaudselt.

Kuid see olevat siiski võimalik. «Küberründaja määramine, tema väljaselgitamine on eelkõige väga tõsine rahvusvahelise koostöö küsimus. Kui riigid suudavad piisavalt teha koostööd, siis on see võimalik.»

Näiteks võib viia küberrünnakut läbi n-ö neutraalsete riikide territooriumil.

«See muudab erakordselt keeruliseks selle poliitilise jõu või konkreetse inimese või inimeste grupi identifitseerimise, kes on ründe taga.»

Kui 20. sajandi relv oli õhuvägi, siis 21. sajandi oma võib Kerdi hinnangul olla küber. Tema sõnul pole veel siiski selge, kas see on uus relva- või lausa väeliik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles