Pärnu linnas algavad palgavabad päevad

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abipaketi reklaamikampaania läheb linnale maksma hinnanguliselt 800 000 krooni.
Abipaketi reklaamikampaania läheb linnale maksma hinnanguliselt 800 000 krooni. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavalitsus tegi töötajatele ettepaneku võtta detsembris kaks päeva palgata puhkust, raamatukogu on jõulude ja uusaasta vahel kinni ning Pärnu Vesi koondab töötajaid.


Teisipäeval rääkisid Pärnu abilinnapead Romek Kosenkranius, Jane Mets ja Annely Akkermann alluvatele, et linna rahaline seisukord on halb ning ühe kokkuhoiumeetmena on neil välja pakkuda kas palga kümneprotsendine vähendamine või kaks päeva palgata puhkust. Enamik töötajaid kippus eelistama tasuta puhkust, sest nad ei soovinud koondamiste eel ülemustega vastuollu sattuda.



Jõulude järel ei pruugi ametnikku olla


Avalike suhete nõuniku Maria Murakas-Ollo andmetel loodab linnavalitsus sundpuhkusega kokku hoida kümnendiku detsembri palgafondist ehk 334 000 krooni.



Abilinnapead Mets ja Akkermann kavatsevad tema andmetel tasuta puhata jõulude ja uusaasta vahel ning linnapea Toomas Kivimägi ja abilinnapea Kosenkranius pole veel otsustanud, kuidas korraldada töö nii, et üks neist kogu aeg ametis oleks.



Murakas-Ollo teatas, et sotsiaalosakond on kollektiivselt töölt eemal 23. ja 31. detsembril ning ülejäänud osakondades kasutatakse enamasti jõulupühade järgseid tööpäevi. “Linnavalitsuse hoone on kõikidel tööpäevadel avatud ja külastajaid teenindatakse,” lisas ta.



Raamatukogu on pühade vahel suletud


Pärnu keskraamatukogu juhataja Saima Andla rääkis, et raamatukogu sulgeb uksed 23. detsembril kell 16 ja avab need taas 4. jaanuaril kell 10. Töötajatel on neli tasustamata puhkuse päeva, valgustus, küte ja ventilatsioon on miinimumi keeratud. Aastalõpu kokkuhoiuprogrammiga loodab raamatukogu säästa 100 000 – 110 000 krooni. Raamatukogul on üle 200 000 krooni tasumata arveid, millele lisandub novembri küte.



Osa maksmata arveid kandub Andla hinnangul kindlasti järgmisesse aastasse, samal ajal tuleb 2010. aastal tänavusega võrreldes eelarvet kümnendiku kärpida.



Pärnu Vesi koondab ja alandab palku


Andla tõdes, et ilmselt ei pääse ta vähemalt viie-kuue inimese koondamisest ega keskmiselt 7000 krooni suuruste palkade kümnendiku võrra kärpimisest.



Küsimusele lahtiolekuaja lühendamise kohta vastas ta, et võib-olla on raamatukogu sedagi sunnitud tegema, sest palga vähenedes muutuvad inimeste tööpäevad seitsmetunniseks.



Haruraamatukogude sulgemise vajadust ei osanud Andla ennustada.



Hästi ei lähe linnaettevõteteski. AS Pärnu Vesi kavatseb palgafondi 10,33 protsendi võrra vähendada, inimesi koondada, lisatasude, preemiate ja asendustasude maksmise lõpetada.



“Tarbimine väheneb, elektri hind tõuseb kaheksa protsenti, samal ajal jäävad meie teenuste hinnad endiseks. Kuskilt on vaja ju kokku hoida,” ütles Pärnu Vee juhataja Garri Suuk.



Küsimusele, kui palju Pärnu Vesi järgmisel aastal linnale dividende maksab, vastas Suuk, et pigem annab ettevõte oma panuse linna arengusse teisiti, investeerides omavahenditest 25,2 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles