Rahvaliidu juhid: koostöö kosilastega aitaks erakonnal pildil püsida

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Sõerd (vasakul) ja rahvaliidu Rahvaliidu esimees Karel Rüütli.
Aivar Sõerd (vasakul) ja rahvaliidu Rahvaliidu esimees Karel Rüütli. Foto: Priit Simson

Rahvaliidu juhid on laupäevase parteikongressi eel seisukohal, et koostöö Keskerakonna ja sotsidega aitaks Rahvaliidul pildil püsida ning kolmekesi suudetaks luua arvestatav vastujõud paremparteidele.

 

Keskerakonna ja sotside kosjad tagasi lükanud ja iseseisvalt jätkata otsustanud Rahvaliit koguneb laupäeval Pärnusse kongressile, kus valitakse esimees, kes peab leidma moodused, kuidas vähemalt mõnegi rahvaliitlase riigikogu uksekaart ka pärast järgmisi valimisi kehtima jääks.

Kuigi esimehekandidaate saab esitada ka kongressipäeval, tehakse valik tõenäoliselt partei praeguse juhi Karel Rüütli ja Aivar Sõerdi vahel. Väidetavalt kavatseb Sõerd end taandada ning esimehena jätkab Rüütli. Viimane on oma lähikondlastele aga usaldanud, et kõhkleb ametis jätkamises. «Ega see lihtne amet ole, eriti praegu, mil kõigil parteijuhtidel on väga vastutusrikas roll,» ütles Rüütli eile. «Kui erakonnaliikmed leiavad, et sobin jätkama, siis kindlasti teen seda,» kinnitas ta samas.

Kõige põnevamaks tõotab kongressil kujuneda partei tulevikusuuna sõnastamine. Iseseisva jätkamise toetajad ehk nn Villu Reiljani leer kahtlustab, et Rüütli ja tema meeskond peab endiselt sotsidega läbirääkimisi. Rüütli eitab kõneluste pidamist, kuigi peab koostööd teiste parteidega vajalikuks.

Kellegagi ühinemine ilmselt kongressi päevakorda ei kerki, kuid kuluaarides arvatakse, et kongressil vastuvõetavasse resolutsiooni kirjutatakse vasak­tsentristliku liidu loomise põhimõte või vähemalt läbirääkimiste jätkamine sotside või Keskerakonnaga. Viimane peab praegu kohtumisi Rahvaliidu piirkondlike juhtidega.

Kongressil on oodata ka teravaid sõnavõtte. Üks Rahvaliidu aseesimeestest, sotside poole hoidev Jaanus Männik on veendunud, et Rahvaliidu koostöö sotside ja Keskerakonnaga kujuneb kongressi põhiküsimuseks. «Regionaal- ja sotsiaalteemadele rõhku panevate erakondade koondumine on kindlasti tähtis,» väitis ta.

Mõned sotsid on avaldanud lootust, et pärast kongressi liituvad nii Jaanus Männik, Jaak Allik, Jaanus Marrandi, Tiit Tammsaar kui veel mõned rahvaliitlased sotsidega. Männik aga eitab, et Rahvaliidus oleks tekkinud nn sotside tiib. «Sotsidel on vaja end sisukamalt näidata,» ütles Männik. «Neil on mõned atraktiivsed eestkõnelejad, aga pole organisatsiooni ega liikmeskonda.»

Männik keskendub oma sõnavõtus kongressil Eesti poliitika korrastamisele ning demokraatia parandamisele. «Kolmed valimised on sumbunud lihtlausetest koosnevatesse loosungitesse ning musta ja valge jõu vastandamisele. Inimestel pole aega sisusse süveneda,» tõdes Männik.

Ka tulevat muuta keskvõimu suhtumist omavalitsustesse. «Praegu suhtub riigivõim neisse kui imelikesse, mittevajalikesse, laristavatesse ja rumalatesse üksustesse, kuid nii ei tohi see kindlasti olla,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles