Maadevahetuse protsessil kohtuniku taandamist ei taotletud

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtunik Valeri Lõõnik.
Kohtunik Valeri Lõõnik. Foto: Mihkel Maripuu

Erinevalt meedias spekuleeritust prokurörid täna hommikul jätkunud maadevahetuse protsessil kohtunik Valeri Lõõniku taandamiseks taotlust ei esitanud.

Prokurörid on olnud kohtuniku käitumise suhtes kriitilised ning meedias spekuleeriti, et nad võivad taotleda kohtuniku tagandamist.

Eelmisel nädalal toimunud istungil pahandas kohtunik prokuröride peale, sest tema hinnangul edenes protsess liiga aegalselt ning selle põhjuseks oli tunnistajate ülekuulamise venimimine.

Tänasel istungil on plaanis kohtul üle kuulata kolm tunnistajat, ütles Harju maakohtu pressiesindaja Kristina Ots.

Samuti on Lõõnik ja prokurörid eri arvamusel olnud kohtule esitatud tõendite kasutamise üle. Prokurörid sooviksid tunnistajaid koos tõendite esitamisega küsitleda, kuid kohtunik eelistab esmalt tunnistajad üle kuulata ja siis tõendite juurde asuda.

Esitatud süüdistuse kohaselt said maadevahetuse tehingute eest endine keskkonnaminister Villu Reiljan 700 000 krooni eest vara ja soodustusi ning riigi maa-ameti endine juht Kalev Kangur võttis tehingute eest vastu 25 miljonit krooni hüvesid.

Lisaks Reiljanile ja Kangurile kahtlustatakse altkäemaksu võtmises ka endist põllumajandusministrit Ester Tuiksood, kes sai süüdistuse järgi 40 000 krooni eest vara.

Samuti süüdistatakse ärimehi Tullio Liblikut, Toomas Annust ja Einar Vettust altkäemaksu andmises ning Tarmo Pedjasaart altkäemaksu andmises ja altkäemaksu võtmisele kaasaaitamises. ASi Järvevana (endine Merko) ja ASi E.L.L. Kinnisvara süüdistab riigiprokuratuur altkäemaksu andmises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles