Kampaaniaaruande on esitamata jätnud 130 valimisliitu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohaliku omavalitsuse volikogu valimine 2009. aastal. Eelhääletus Pärnus.
Kohaliku omavalitsuse volikogu valimine 2009. aastal. Eelhääletus Pärnus. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjoni andmetel on kohalike valimiste kampaaniaaruanne esitamata veel 130 valimisliidul.

Erikomisjoni rahvaliitlasest esimees Jaanus Marrandi ütles BNSile, et kuna 324 valimisliidust on 130-l aruanne esitamata, pöördub komisjon maakondlike valimiskomisjonide poole, et need võtaksid kulu- ja tuluaruande esitamata jätnud liitudega ühendust.

Seetõttu lükkas komisjon 7. detsembrini edasi ka valimisliitude aruannete läbivaatamise, mis oli algul planeeritud selle nädala neljapäevale.

Marrandi meenutas, et valimisliitudelt aruannete saamisega oli erikomisjonil probleeme ka pärast eelmisi, 2005. aastal toimunud kohalikke valimisi. Ta avaldas kahetsust, et kuigi komisjon on juhtinud tähelepanu vajadusele seadust muuta, pole seda tehtud, ning komisjonil puuduvad endiselt võimalused aruande esitamata jätnuid korrale kutsuda. «Muud pole praegu teha, kui loota, et seadusandlik ruum korrastub uue erakonnaseaduse vastuvõtmisega,» ütles ta.

Esmaspäeval arutas erikomisjon kohalikel valimistel osalenud erakondade kampaaniaaruandeid, milles puudusi Marrandi sõnul ei leitud. Küll pidas mitu komisjoni liiget tema sõnul vajalikuks taastada erakonnaseaduses juriidiliste isikute õigus erakondadele annetada, mis koos aruande vormi täpsustamisega aitaks parandada parteide rahastamise läbipaistvust.

Aruannete järgi tegid erakondadest kalleima valimiskampaania Reformierakond ja Keskerakond, kes kulutasid kampaaniaks vastavalt 12 810 233 ja 12 028 913 krooni.

Isamaa ja Res Publica Liidu valimiskulud ulatusid 8 117 450, Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal 3 061 740, Eestimaa Rohelistel 1 559 781, Rahvaliidul 588 215 ja Kristlikel Demokraatidel 91 429 kroonini. Iseseisvuspartei kulutused piirdusid aruande järgi 3580 krooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles