Riigikontroll ei taha ise erakondade salaraha paljastada

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakonnad räägivad korruptsioonist
Erakonnad räägivad korruptsioonist Foto: Urmas Nemvalts

Kuigi pärast Vabariigi Valimiskomisjoni avaldus, milles ta teatas soovimatusest erakondade rahastamist kontrollida, on taas kõne all selle ülesande andmine ühe võimalusena riigikontrollile, leiab viimane mitmeid põhjendusi, miks seda kohustust enda kanda mitte võtta.


Riigikontrolli pressijuhi Toomas Mattsoni sõnul väljendas riigikontrolör juba kolme aasta eest tõsiseid kahtlusi võimaluse suhtes, et erakondade rahastamise järelevalvele tema kanda satub.

Mattsoni sõnul on probleem just selle rahaga seonduvas, millest erakonnad oma aruannetes avalikult juttu ei tee.

«Selle n-ö nähtamatu osa kindlakstegemiseks on vajalikud jälitustoimingud ja muud meetmed, mis on riigikontrolli puhul täiesti välistatud.»

Lisaks ei ole tema sõnul täidesaatva võimu volitused (ettekirjutuse tegemine, sunniraha määramine) riigikontrollile kui klassikalisele auditiorganisatsioonile omased.

«Sõltumatu auditiorganisatsiooni roll välistab võimalikele õigusrikkumistele reageerimise ettekirjutuste ja muude sunnivahenditega. Pealegi peavad kontrollorgani ettekirjutused ja otsused põhiseaduse paragrahvi 15 kohaselt olema kohtus vaidlustatavad, mis ei ole iseloomulik aga klassikalisele auditiorganisatsioonile.»

Seda, et riigikontrolli materjalidel on vaid soovituslik ning mittekohustuslik iseloom, on Mattsoni sõnul sedastatud ka kohtupraktikas.

Kommenteerides võimalust, et erakondade rahastamist hakkab kontrollima näiteks riigikontrolli teenindatav spetsiaalne organ, märkis Mattson, et taolise aparaadi loomine koos eraldi eelarvega on tõesti võimalik.

«Kas ta on kellegi juures või eraldi, on juba otsustamise küsimus.»

Igal juhul peaks tema sõnul sellise kontrollija rahastamine olema sõltumatu poliitilisest suvast ehk nende tahtest, keda kontrollitakse.

«Kuid ka sellise eraldi organi loomisel tuleks esitada küsimus - kas see ka tegelikkuses lahendab probleemi.»

Vabariigi Valimiskomisjon teatas teisipäeval, et ei pea võimalikuks hakata igapäevaselt kontrollima erakondade, valimisliitude ja üksikkandidaatide rahastamist, nii nagu seda näeb ette kooskõlastusel olev uus erakonnaseaduse eelnõu.

Politoloog Ivar Tallo pakkus tekkinud olukorra lahenduseks, et riigikontroll võiks ikkagi asutada enda juurde eraldi üksuse, mis võtaks parteide rahakotid oma valvsa pilgu alla.

Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Urmas Reinsalu leidis omakorda, et valimiskomisjoni asemel võiks erakondade rahastamise kontrollimiseks luua uue asutuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles