Pevkur: perearstide ettepanekutes midagi revolutsiooniliselt uut pole

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur. Foto: Margus Ansu

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul pole täna valitsusele oma ravisüsteemi muudatuse ettepanekutes tõenäoliselt midagi revolutsiooniliselt uut, millest varem pole räägitud.

Perearstide juhatus otsustas eile teha vabariigi valitsusele pöördumise, milles olevate ettepanekutega tahetakse perearstide töökoormust vähendada ja neile lisaraha saamise võimalusi luua.

Suure tõenäosusega täna pärastlõunal sotsiaalministrile esitatav pöördumine sisaldab endas muuhulgas ettepanekuid lubada perearstidel kehtestada visiiditasu kuni 50 krooni ning kaotada ära perearstide kohustustest erinevate tervisetõendite välja andmine.

«Need ettepanekud on erinevates jutuajamistes perearstidega läbi käinud, nendes pole midagi revolutsiooniliselt uut,» lausus Pevkur täna Postimees.ee`le. «Kuid need on läbi käinud jutu tasandil ja neid pole kunagi põhjalikult analüüsitud.»

Pevkur lausus, et näiteks lubade andmise kohustuse kaotamise korral tuleb hinnang anda ka sellele, et kuidas see mõjutab teisi asjaga seotud osalisi. «Keegi ju reeglina ootab neid lubasid,» lisas ta. «Mida näiteks arvavad koolijuhid sellest, kui perearstid enam tõendeid ei kirjutaks.»

«Kindlasti me analüüsime põhjalikult ja igakülgselt läbi, mida nende ettepanekute elluviimine endaga kaasa toob,» lausus minister. «Perearstid vaatavad asju oma seisukohalt, ministeerium peab hindama nende sammude mõju laiemalt ka teistele.»

Pevkur ütles, et ta kohtub perearstide esindajatega kolmapäeval. Perearstide visiiditasud pole ministri sõnul praeguse seadusega lubatud ning kui need on kusagil keskuses kehtestatud, siis läbi selliste juriidiliste trikkidega, et otseselt neid perearsti visiiditasuks tembeldada ei saa.

Tohtrite hinnangul ei ela perearstisüsteem üle riigi poolt hiljuti ellu viidud kuueprotsendilist rahakärbet, mistõttu kogu süsteem tuleks üle vaadata, et leida rahakärpele leevendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles