Madise mängis protestihääle andmise võimalusega

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg

Valimisi tavakodaniku vaatepunktist analüüsides soovitas TTÜ avaliku õiguse professor Ülle Madise tänasel e-demokraatia konverentsil provokatiivse mõttemänguna mõelda ka protestihääletamise võimalusele. 


Ta küsis, mis saaks, kui valimistel oleks võimalik hääletada mitte kellegi poolt ja n-ö mitte kellelegi läinud kohad jääksid volikogudes ja riigikogus täitmata.

«Sellisel võimalusel oleks erinevaid häid ja halbu mõjusid, aga tõenäoliselt sunniks see erakondi kõvasti pingutama, et pakkuda välja sisukamaid valikuid,» leidis Madise.

Eesti valimiskorraldust käsitlevas ettekandes tunnustas Madise ka e-hääletamise hea tava rolli tänavuste e-valimiste õnnestumisel, märkides, et hea poliitiline kultuur sünnib just headest tavadest.

Ka Vabariigi Valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul rõhutas, et käskude ja keeldudega valimiskultuuri ei kujunda.

E-Riigi Akadeemia korraldatud ja tänaseks juba traditsiooniks saanud e-demokraatia konverents keskendus sel aastal infoühiskonna, valimiste ja valitsemise suhetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles