Tallo: peaasi, et keegi parteide raha valvaks

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Politoloog Ivar Tallo sõnul polegi niivõrd oluline, kas erakondade rahaasju hakkab valvama Vabariigi Valimiskomisjon või mõni muu organ - peaasi, et keegi kõne all olnud asutustest selle juba teha võtab.


«Selge on see, et järelevalvet on vaja. Vabariigi Valimiskomisjoni mõtted olid ka väga mõistlikud. Ilmselt tuleb seega leida muu koht, kus järelevalvet teha,» kommenteeris ta valimiskomisjoni keeldumist.

Ta pakkus, et riigikontroll võiks asutada enda juurde eraldi üksuse, mis võtaks parteide rahakotid oma valvsa pilgu alla, kuid jättis ukse avatuks ka muudele võimalustele.

«See on poliitilise kokkuleppe küsimus. Kõige tähtsam on, et saavutaksime sellise kokkuleppe. Pole tähtis, mis värvi see kass on, peaasi, et ta hiiri püüab.»

Tema sõnul on loogiline, et eri ametkonnad ei soovi parteide raha järelevalvet enda peale, kuid ta märkis, et õige ametnik ei peaks vastutusrikaste, kuid tähtsate ülesannete ees tagasi kohkuma.

Vabariigi Valimiskomisjon teatas teisipäeval, et ei pea võimalikuks hakata igapäevaselt kontrollima erakondade, valimisliitude ja üksikkandidaatide rahastamist, nii nagu seda näeb ette kooskõlastusel olev uus erakonnaseaduse eelnõu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles