Riik karmistab maamaksu tasumist

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maamaksu 2,5-kordne tõus tõi 2007. aasta detsembris Tallinna linnavalitsuse ette meeleavaldajad.
Maamaksu 2,5-kordne tõus tõi 2007. aasta detsembris Tallinna linnavalitsuse ette meeleavaldajad. Foto: Peeter Langovits

Valitsus kinnitas täna heaks ja saatis riigikokku maamaksu seaduse muutmise, millega nõutakse väiksema maksusumma korral täielikku ja suurema summa korral vähemalt poole maamaksu tasumist juba kevadel.

Praegu kehtiva korra kohaselt on maamaksu tasumine jagatud kolmeks - üks kolmandik tuleb tasuda 15. aprilliks, teine kolmandik 15. juuliks ja kolmas kolmandik 15. oktoobriks, siis uus kord jätab alles kaks tähtaega ning nihutab esimese tähtaja varasemaks.

Uue korra kohaselt tuleks kuni 1000-kroonine maamaks ära maksta 31. märtsiks. Üle 1000-kroonise maksu puhul tuleb 31. märtsiks tasuda vähemalt pool maksusummast, kuid mitte vähem kui 1000 krooni. Ülejäänud maksusumma tasutakse teiseks tähtpäevaks ehk 1. oktoobriks.

Maamaksu tasumise tähtpäev ühildatakse füüsilise isiku tuludeklaratsioonide esitamise tähtpäevaga ja nii tekib isikutel võimalus lasta soovi korral maamaks maha arvestada tagastamisele kuuluvast tulumaksu osast.

Eelnõu eesmärgiks on parandada maamaksu laekumist ja vähendada maamaksu administreerimiskulusid. Eelnõu kohaselt tõstetakse maamaksu alampiiri praeguselt 20-lt kroonilt 50-le, mis tähendab, et enam ei kulutata raha alla 50-krooniste maksuteadete koostamisele ja väljastamisele, sest muidu ületaksid kulud laekuva maksusumma.

Maamaksu piirmäära tõstmisega hoitakse kokku postikulu umbes 1,2 miljonit krooni.

Rahandusministeeriumi andmetel suureneb igal aastal aprillikuus maksuvõlgnike arv hüppeliselt ning selle põhjuseks on asjaolu, et 15. aprillil saabub maamaksu tasumise esimene tähtpäev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles