Ministeerium: Sibula komisjon suudab parteide raha ohjata

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Kuigi Vabariigi Valimiskomisjon teatas teisipäeval, et ei soovi hakata erakondade rahastamist valvama, leiab justiitsministeeriumi jätkuvalt, et komisjon saaks selle tööga hakkama.


Justiitsministeeriumi pressiesindaja, Diana Kõmmus, Vabariigi Valimiskomisjon (VVK) teatas üleeile, et ei soovi saada erakondade rahastamise järelevalveorganiks. Kuidas te seda kommenteerite - sealhulgas väidet, et eelnõu vähendaks komisjoni ja valimistulemuste usaldusväärsust?

Justiitsministeerium ei usu, et valimistulemuste usaldusväärsus satuks komisjoni uute funktsioonide tõttu löögi alla.

Kas justiitsministeerium kavatseb valimiskomisjoni soovi ja argumentidega arvestada? Milline organ oleks erakondade rahastamise järelevalvajana tänases Eestis ministeeriumi teine eelistus?

Kuna eelnõu on praegu alles kooskõlastusringil, siis ootab ministeerium kõigepealt ära kõik ettepanekud ja arvamused.

Riigikogu põhiseaduskomisjon tegi juba mõned aastad tagasi ettepaneku, et erakondade rahastamise jälgimiseks tuleks luua eraldi organ. Sarnase ettepaneku tegi nüüd ka Vabariigi Valimiskomisjon. Miks te nende ettepanekuga ei arvesta?

Eraldi uue organi loomine võtaks aega ja pealegi on võimekus VVKs juba olemas. Neil on olemas ka varasem kogemus erakondade rahastamise kontrollimisel (kuni aastani 2003). Aga nagu öeldud, on eelnõu praegu alles kooskõlastusringil.

Kui tulla tagasi valimiskomisjoni kirja juurde, siis mil määral on üldse Vabariigi Valimiskomisjonil õigust sel teemal arvamust avaldada? Viitavad nad ju oma kirjas ise sellele, et ei sooviks poliitikasse sekkuda, samas kui nende kirja võiks samuti natuke poliitikasse sekkumisena tõlgendada.

Justiitsministeerium ise pöördus Vabariigi Valitsuskomisjoni poole arvamuse saamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles