FIEdel võib tekkida õigus saada osa haiguspäevade eest maksusoodustust

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) ja Rahvaliit esitasid täna eelnõu, millega füüsilisest isikust ettevõtjad (FIE) saaksid õiguse vähendada osa haiguspäevade eest oma maksustamisele minevat tulu.

Eelnõu näeb ette võimalust, et FIEdel oleks õigus haiguse tõttu saamata jäänud ettevõtlustulu kompenseerimiseks arvata oma ettevõtlustulust maha eelmise aasta isikustatud sotsiaalmaksu alusel arvutatud summa. Maha arvamisele läheks summa, mis leitakse 4.-8. haiguspäeva arvestades.

Eelnõu autorid märgivad, et eesmärgiks on võrdsustada FIEde olukord haigushüvitiste saamises palgatöötajatega. Nimelt maksab haigekassa palgatöötajale haigushüvitist alates üheksandast haiguspäevast, neljandast kaheksanda päevani maksab palgatöötajatele haigushüvitist aga tööandja.

«Füüsilisest isikust ettevõtjad on kehtivate seaduste alusel haigestumise korral täbaras olukorras. Haigena nad tööd teha ja tulu teenida ei saa,» märkis SDE fraktsiooni esimees Eiki Nestor. «Tavalisele töötajale ettenähtud tööandjapoolne haigushüvitis neljandast kaheksanda haiguspäevani jääb FIEdel oma erilise staatuse tõttu saamata.»

Eelnõu täpsustab ka korda, mille alusel jääks endiselt maksustatavaks füüsilisest isikust ettevõtja tulu kasutusse võtmine, kuid muutuks maksuvabaks ettevõtmise üleandmine näiteks teisele füüsilisele isikule. Tegevuse üleandmisel äriühingule oleks maksuvaba paigutus omakapitali.

«Ettevõtte üleminek ühelt omanikult teisele peaks olema turumajanduse loomulik osa, aga meil on tulumaksuseadus puudulik ja mitmeti tõlgendatav selles osas,» ütles Nestor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles