Valimiskomisjon tühistas Paldiski volikogu esimehe valimise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Harju maakonna valimiskomisjon tühistas esmaspäeval Paldiski linnavolikogu esimehe valimise tulemuse, sest volikogus polnud tagatud hääletamise salajasus.

Harju maakonna valimiskomisjon otsustas, et eelmise nädala esmaspäeval toimunud Paldiski linnavolikogu esimehe valimine on õigustühine ja seal tuleb läbi viia uus esimehe valimine, ütles Harju maakonna valimiskomisjoni esimees Leevi Laever BNSile.

Paldiski linnavolikogu valis eelmise nädala esmaspäeval esimeheks keskerakondlase Kaupo Kallase.

Laeveri sõnul tunnistas ka linnavolikogu esimehe valimised läbi viinud Paldiski linna valimiskomisjon Harju maakonna valimiskomisjonile antud selgituses, et hääletamise salajasus ei olnud tagatud.

«Volikogu istungiteruumis ei olnud hääletuskabiini, samas oli volikogu saal inimesi täis ning lisaks volikogu liikmetele viibisid istungil külalised ja ajakirjanikud,» lausus Laever.

Paldiski linnavolikogu esimehe kordusvalimise aja otsustab Paldiski valimiskomisjon.

Harju maakonna valimiskomisjonile esitas kaebuse senine linnapea ning valimisliidu Meie Kodu Paldiski Pakri esinumber Jaan Mölder.

Seoses Harju maakonna valimiskomisjoni otsusega on õigustühine ka esmaspäeval toimunud Paldiski linnapea valimine. Paldiski linnavolikogu valis esmaspäeval üheksa poolthäälega linnapeaks Mare Leiteni. Linnavolikogu peab pärast volikogu esimehe valimist korraldama linnapea valimise uuesti.

Kaupo Kallas ütles eelmisel nädalal BNSile, et Paldiskis moodustavad koalitsiooni valimisliit Ühtne Paldiski ja Keskerakond, kellel on 13-liikmelises volikogus kuus kohta.

«Eks ta selline hanejalgadel asi ole, kui linnas on võimul koalitsioon, millel ei ole volikogus enamust. Kuid ei saa välistada, et koalitsioon laieneb veelgi mõne osapoole võrra,» lausus Kallas eelmisel nädalal.

Paldiskis võitis 18. oktoobril toimunud valimised senise linnapea Jaan Mölderi moodustatud valmisliit Meie Kodu Paldiski Pakri, mida toetas 33,18 protsenti hääletanutest.

Sadamaärimees Aleksei Tšuletsi moodustatud valimisliitu Ühtne Paldiski toetas 32 protsenti, Keskerakonda 8,15 protsenti, valimisliitu Uus Laine 6,63 protsenti ja Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) 6,52 protsenti hääletanutest.

Paldiski 13-kohalises volikogus said valmisliit Meie Kodu Paldiski Pakri ja Ühtne Paldiski kumbki viis ning Keskerakond, Uus Laine ja SDE kõik ühe mandaadi.

Paldiski linna saatsid valimiste eel mitmed skandaalid.

Septembri alguses kirjutas Eesti Päevaleht, et paari kuuga on Paldiskis iga seitsme valija kohta lisandunud üks uus inimene, lähenenud valimised kergitasid elanike arvu umbes 250 inimese võrra.

Paldiski linnapea Jaan Mölder esitas artikli peale Põhja ringkonnaprokuratuurile avalduse kriminaalmenetluse alustamiseks, milles meer viitas valimiste eel linna elanikkonna arvukuse kahtlaselt kiirele suurenemisele.

Prokuratuur leidis, et Mölderi avalduses toodud andmetest ei nähtu praegu kuriteo koosseisu ning seega puudub alus ka kriminaaluurimise käivitamiseks.

Valimiste nädalal oktoobri keskel eelhääletuse ajal pidas politsei Paldiskis kinni kaks meest, kes pakkusid esialgsetel andmetel konkreetse kandidaadi poolt hääletamise eest raha.

Postimees on väitnud, et häälte ostmine võis toimuda Paldiski linnapea Jaan Mölderi kasuks, kes ise peab toimunut konkurentide mänguks tema maine kahjustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles