Rumm: rohelised peaksid ära kasutama valitsuse nõrkust

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Sotsiaaldemokraat Hannes Rumm imestab oma blogis, miks rohelised pole kasutanud võimalust Reformierakonna ja IRLi nõrgale valitsusele oma vaateid peale suruda.

Vähemusvalitsusel on riigikogus ainult 50 häält ning kuue häälega rohelised võivad neilt toetuse eest strateegiliselt olulistes küsimustes nõuda palju tõsisemat partnerlust kui seni, kirjutab Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liige Hannes Rumm oma blogis.

«Nii 2009. aasta viimaste eelarvekärbete kui ka 2010. aasta riigieelarve arutelu ajal kasutavad rohelised ühesugust taktikat: nad esitavad riigikogu eelarvekomisjoni hulgaliselt rohelist poliitikat esindavaid parandusettepanekuid, kuid võtavad need hiljem Reformierakonna ja IRL-i survel tagasi,» arutleb Rumm.

«Ühe-kahe eelnõuga piirdumise asemel võinuks rohelised juba septembris-oktoobris nõuda vähemusvalitsus ühte-kahte ministrikohta ning ametlikku liitumist valitsusliiduga,» kirjutab Rumm.

«Sellisel juhul saanuks rohelised toetuse eest vähemusvalitsusele tõsise vastuteene, mis oleks suurendanud ka nende toetust omavalitsuse valimistel. Küsitluste järgi on Eestis rohelisi valijaid üle viie protsendi aga valimistel ei vali nad Rohelist parteid just selle jõuetuse tõttu,» jätkab Rumm.

Rumm tõdeb, et vastasel juhul jätab roheliste erakond pärast kahte järjestikust valimiskaotust kasutamata ajaloolise võimaluse liituda 2010. aasta riigieelarve vastuvõtmise ajal valitsusliiduga ning näidata end rohelist maailmavaadet väärtustavate inimeste jaoks esimest korda arvestatava poliitilise jõuna.

«Arusaamatul kombel ei kasuta rohelised vähemusvalitsuse nõrkust ning sellega kaasnenud ajaloolist võimalust. Selgi nädalal jätkasid nad valitsuse toetamist eelarveküsimustes üksikute eelnõude eest. Niigi nõrk erakond kaotab sedasi järjest usaldusväärsust ning 2011. aasta riigikogu valimistel lõppeb roheliste kahe tooli vahele istumine paratamatult valimiskünnise taha jäämisega,» lõpetab Rumm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles