Vilja Savisaar hääletaks europarlamendis Ilvese poolt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilja Savisaar.
Vilja Savisaar. Foto: Toomas Huik.

Keskerakonda kuuluva europarlamendi Euroopa Demokraatide ja Liberaalide fraktsiooni liikme Vilja Savisaare sõnul hääletaks ta Euroopa Liidu kõrgete ametikohtade hääletusel Toomas Hendrik Ilvese poolt, kui tema kandidatuur peaks parlamendi ette jõudma.

Savisaar ütles BNSile, et Euroopa Demokraatide ja Liberaalide fraktsioon on küll Euroopa Liidu kõrgete juhtide valimise põhimõtteid arutanud, kuid täpsemalt tuleb see teema fraktsioonides arutlusele järgmisel nädalal.

Savisaar märkis, et europarlamendi fraktsioonid lepivad enne hääletamist tavaliselt kokku, kuidas hääletada ja hääletavad ühiselt. Samas on tema sõnul fraktsiooni liikmetel võimalik eriarvamusele jääda, kuid sellisel juhul tuleb see eriarvamus enne fraktsioonis kooskõlastada.

Vilja Savisaar Toomas Hendrik Ilvese saamist ELi presidendi või välispoliitika juhi kohale siiski tõenäoliseks ei pea, kuna favoriitidena on esile kerkinud teised nimed ning suuremad šansid on kandidaatidel, keda toetavad suurriigid.

Euroopa Demokraatide ja Liberaalide fraktsiooni kuuluv teine keskerakondlaest europarlamendi saadik Siiri Oviir ütles reedel Postimehele, et Ilvesest ei räägita Brüsselis midagi ja tema nime suhtes valitseb täielik vaikus.

Euroopa Demokraatide ja Liberaalide fraktsiooni kuuluv reformierakondlasest europarlamendi saadik Kristiina Ojuland ütles Postimehele, et tema peab Ilvese võimalusi valituks ostutuda headeks. Tema sõnul Ilvese nimi Brüsseli kuluaarides liigub.

Peaminister Andrus Ansip esitas teisipäeval president Toomas Hendrik Ilvese nii Euroopa Liidu presidendi kui välispoliitika juhi kandidaadiks. EL-i liidrid kogunevad presidendi ja välispoliitika juhi kandidaate arutama järgmise nädala neljapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles