Oviir: Ilvese saamine ELi presidendiks pole reaalne

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiri Oviir
Siiri Oviir Foto: Peeter Langovits

Euroopa Parlamendi liikme Siiri Oviiri sõnul pole Toomas Hendrik Ilvese saamine Euroopa Liidu (EL) presidendiks reaalne ja Brüsseli kuluaarides sellest võimalusest ei räägita.

«Ilvesest ei räägita midagi, täielik vaikus,» vastas Oviir Postimees.ee küsimusele, millisteks peetakse Ilvese võimalusi Brüsseli poliitkuluaarides. «Omavahel olen kolleegide käest küsinud, kuid selle peale kehitatakse õlgu. Arvan, et see (Ilvese kandidatuuri esitamine Eesti valitsuse poolt) on sisepoliitiline samm.»

Ta lausus, et natuke on räägitud Läti ekspresidendist Vaira Vike-Freibergast, kuid ka tema saamine on väga ebatõenäoline.

Oviiri sõnul on europarlamendis tugevalt üleval näiteks Rootsi euroministri Cecilia Malmströmi nimi, samuti räägitakse Luxemburgi peaministrist Jean-Claude Junckerist, Prantsusmaa välisministrist Bernard Kouchnerist, Saksamaa poliitikust Frank-Walter Steinmeierist ning endisest briti peaministrist Tony Blairist.

Oviiri sõnul on europarlamendi liikmed nördinud ka praegusest süsteemist, kus ELi nõukogu valib kandidaadid kinniste uste taga ning parlament tahetakse sisulisest otsustamisest kõrvale jätta.

Kui liikmesriikide valitsusjuhtide vahel käib juba praegu aktiivne konsensuse otsimine, siis europarlamendis seda ei toimu, sest saadikud ei ole kursis, kes on tegelikult võimalikud kandidaadid.

Oviiri sõnul sobivad mõlemale kohale inimesed, kes peaksid olema tunnustatud poliitikud, kuid asju mitte jõuga läbi suruma, vaid olema eelkõige eestvedajad ja konsensuse otsijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles