Süüdistus: Reiljan ja Kangur võtsid aastaid altkäemaksu

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maadevahetuse protsessi istung Harju maakohtus. Esiplaanil Aivar Pilv ja Villu Reiljan. Taga on näha Leon Glikmani ja Toomas Annust.
Maadevahetuse protsessi istung Harju maakohtus. Esiplaanil Aivar Pilv ja Villu Reiljan. Taga on näha Leon Glikmani ja Toomas Annust. Foto: Mihkel Maripuu

Endist keskkonnaministrit Villu Reiljanit ja endist riigi maa-ameti juhti Kalev Kangurit süüdistatakse ärimeestelt korduvas altkäemaksu võtmises ning nende huvide eest seismisel maade vahetamisel riigiga.

Kangurile on esitatud süüdistus selles, et ta maa-ameti peadirektorina võttis ajavahemikul 2000-2006 korduvalt altkäemaksu ja tegi seda suures ulatuses. Riigikokku kuuluvale Reiljanile on esitatud süüdistus selles, et ta keskkonnaministrina võttis ajavahemikul 2004-2006 korduvalt altkäemaksu.

Samuti kohtu all olevat riigikogulasele ja endisele põllumajandusministrile Ester Tuiksoole on esitatud süüdistus selles, et ta ministrina võttis 2006 aastal altkäemaksu.

Ärimees Toomas Annust süüdistatakse altkäemaksu andmises ajavahemikul 2000-2006 Kangurile, aastatel 2004-2006 Reiljanile ja 2006. aastal Tuiksoole.

Tullio Liblikule on esitatud süüdistus selles, et tema andis altkäemaksu ajavahemikul 2004-2006 Kangurile ja Reiljanile. Einar Vettust süüdistatakse selles, et ta andis ajavahemikul 2003-2006 altkäemaksu Kangurile.

Tarmo Pedjasaarele on esitatud süüdistus selles, et ta andis ajavahemikul 2001-2006 altkäemaksu Kangurile ning aitas 2006. aastal kaasa Kanguri poolt altkäemaksu võtmisele Einar Vettuselt.

AS-le Merko Ehitus (praegune AS Järvevana) on esitatud süüdistus selles, et äriühing andis altkäemaksu ajavahemikul 2002-2006 Kangurile ja ajavahemikul 2004-2006 Reiljanile. AS-le E.L.L Kinnisvara on esitatud süüdistus selles, et äriühing andis 2006. aastal altkäemaksu Tuiksoole.

Riigiprokuröride Laura Feldmanise ja Inna Ombleri poolt esitatud süüdistuse kokkuvõte:

Villu Reiljanit ja Kalev Kangurit süüdistatakse selles, et nad kasutasid oma ametipositsiooni selleks, et nende poolt soositud isikud saaksid soodsalt omandada riigile kuuluvaid kinnisaju. Nendeks isikuteks olid käesolevas kriminaalasjas süüdistatavad.

Kinnisasjade riigilt soodsamalt omandamine toimus selliselt, et äriühingu esindaja pöördus keskkonnaminister Villu Reiljani või Maa-ameti peadirektor Kalev Kanguri poole sooviga omandada riigile kuuluv kinnistu. Seejärel pakkusid Villu Reiljan või Kalev Kangur välja, et äriühingute jaoks on kõige soodsamaks viisiks riigilt maade saamiseks looduskaitseseaduses § 19 sätestatud vahetusmenetlus.

Villu Reiljan ja Kalev Kangur ei rakendanud riigivaraseadusest tulenevaid võimalusi, mille kohaselt saavad isikud omandada riigile kuuluvaid kinnisasju ainult avalikul enampakkumisel või eelläbirääkimistega pakkumisel. Oma sellise tegevusega rikkusid Kalev Kangur ja Villu Reiljan haldusmenetluse seadust, riigivara seadust ja avaliku teenistuse seadust.

Et maadevahetused saaksid toimuda takistusteta, andsid Kalev Kangur ja Villu Reiljan soovitusi, milliseid looduskaitseliste piirangutega kinnisasju oleks kasulik vahetusmenetluse tarbeks soetada.

Kalev Kangur ja Villu Reiljan ei teinud kinnistuste puhul, mille puhul nad teadsid, et neid kavatsetakse Toomas Annuse, Tarmo Pedjasaare, Einar Vettuse ja Tullio Libliku poolt hiljem kasutada maadevahetuseks riigiga, takistusi nende soetamisel: jättes kasutamata riigi poolt ostueesõiguse teostamise. Samuti ei sekkunud nad selliste maade tagastamisprotsessi maareformi käigus.

Villu Reiljani ja Kalev Kanguri teod olid suunatud süüdistatavate huvide võimalikult suures ulatuses realiseerumisele ning ühiselt kokkulepitud skeemi toimimisele.

Kalev Kangur ja Villu Reiljan nõustusid vastu võtma oma ametialaste ebaseaduslike tegude eest vara ja muid soodustusi. Kalev Kangur võttis Maa-ameti peadirektorina altkäemaksu Tarmo Pedjasaarelt, Einar Vettuselt, Tullio Liblikult ja Toomas Annuselt. Villu Reiljan võttis keskkonnaministrina altkäemaksu Toomas Annuselt ja Tullio Liblikult.

Ester Tuiksood süüdistatakse selles, et ta võttis põllumajandusministrina altkäemaksu Toomas Annuselt selle eest, et ta soosis oma tegevusega Toomas Annust selliselt, et viimasega seotud äriühingud AS Merko Ehitus ja AS E.L.L. Kinnisvara saaksid sõlmida Põllumajandusministeeriumiga uue hoone rendilepingu.

Selleks võttis Ester Tuiksoo ministeeriumile uue rendilepingu leidmiseks mitteametlikult pakkumise üksnes ASilt Merko Ehitus ning lasi ASil Merko Ehitus ja ASil E.L.L. Kinnisvara valmistada ette pakkumise kutse dokumendid, võimaldades neil pakkumise kutse dokumentidesse kirjutada sisse just neile sobivaid kriteeriume.

Samuti kasutas Ester Tuiksoo oma ametiseisundit ja ametiseisundist tulenevat autoriteeti ministeeriumi ametnike tegevuse suunamiseks selliselt, et see viiks lepingu sõlmimiseni Toomas Annusega seotud äriühingutega AS Merko Ehitus ja AS E.L.L. Kinnisvara.

Lisaks füüsilistele isikutele on esitatud süüditus ka juriidilistele isikutele. ASle Merko Ehitus on esitatud süüdistus altkäemaksu andmises Maa-ameti peadirektor kalev Kangurile ja keskkonnaminister Villu Reiljanile. E.L.L. Kinnisvara ASle on esitatud süüdistus altkäemaksu andmises põllumajandusminister Ester Tuiksoole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles