Taagepera tooks poliitreklaami linnapilti tagasi

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poliitreklaamitsirkus on avatud.
Poliitreklaamitsirkus on avatud. Foto: Urmas Nemvalts

Tartu Ülikooli politoloogi Rein Taagepera hinnangul võiks taaslubada valimiste eelset poliitilist välireklaami, legaliseerides need augud, mida seadusega nagunii ei suuda kinni toppida.


«Seadusandluse põhireegleid on, et ei maksa teha seadusi, mida ei suuda rakendada. Sellised seadused nõrgestaksid seaduste mainet üldisemalt,» rääkis Taagepera Postimees.ee'le.

«Välireklaami keelustamine on osutunud auklikuks seaduseks. Oleks mõtet see ümber sõnastada, tehes seaduslikuks need augud, mida niikuinii ei suuda kinni toppida.»

Rääkides ülejäänud tänavuste valimiste õppetundidest, leidis Taagepera, et erakondade toetusallikad peaks muutuma läbipaistvamaks, sealhulgas sidusorganisatsioonide kaudu liigutatav raha.

«Et sellised asutused just nagu ei käigi erakonnaseaduse alla, see on selline JOKK, mis pikapeale erakondadele kibedalt kätte maksab.»

Üks e-valimistega seonduv väljakutse on Taagepera sõnul, kuidas eristada valimiste ja kampaania aegu, kui see ikka on vajalik.

«Klassikaline on nende lahushoid, et anda aega järele mõtlemiseks ja mitte hääletada viimase kampaaniatriki mõjul. Nüüd hääletab suur osa valijaist kampaania jooksul. Jah, muidugi saab hiljem ümber otsustada, aga kui paljud seda viitsivad?» arutles politoloog.

Teisalt välistab tema sõnul praegune valimiste ja kampaania kattumine võimaluse, et kampaania viimsel hetkel paisatakse võistlejale paksu alusetut pori, arvestades, et tal pole enam aega end kaitsta.

«Nii et on head ja vead, mille tasakaalu rahulikult arutada.»

Taagepera sõnul on ka keeruline öelda, kas tänavused kohalikud ja eurovalimised olid samm edasi või tagasi - pigem astuti samm külje peale.

«Eurovalimised olid hoiatus erakondadele - et hoida oma poliitilisi mänge vaos,» leidis ta.

«Kasvanud osalus oktoobris on demokraatia seisukohast tore, kuid aitab kaasa selleks, et erakonnad juunihoiatust tõsiselt ei võta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles