NATO kohtumise korraldamine läheb Eestile kalliks maksma

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO lipp
NATO lipp Foto: Toomas Huik.

Järgmise aasta aprillis Tallinnas peetava NATO välisministrite kohtumise korraldamine läheb Eestile maksma ligi 70 miljonit krooni, ütles välisminister Urmas Paet.



Tema sõnul on tegemist kindlasti suurima järgmisel aastal Eestis toimuva rahvusvahelise üritusega, ent võimalik, et ka üldse suurima rahvusvahelise üritusega, mis Eestis eales korraldatud. Eile saabus Tallinna korralduse üksikasju kooskõlastama NATO tehniline töörühm.



22.–23. aprillil peetavale kohtumisele saabuvad kõigi 28 NATO liikmesriigi delegatsioonid ning tõenäoliselt ka mitmete NATO partnerriikide omad, kelle loetelu praeguseks pole teada. Võimalik on nende riikide osalus, kes on kaasatud ISAFi missioonile Afganistanis.



Juhul kui kohtumise käigus toimub NATO-Venemaa nõukogu istung, siis saabub Eestisse ka Venemaa välisminister, ent istungi asetleidmine on seni lahtine. Oodata on paarisadat ajakirjanikku, kelle ladusa töö tarbeks luuakse eraldi pressikeskus.



Ministrite kohtumise kahe päeva jooksul on Tallinna kesklinnas liikumine tavainimesele raskendatud. «Kindlasti mitte suurel määral, üritame sulgemisi teha nii vähe kui annab,» lubas Eesti välisminister.



Välisministrite kohtumise enda täpset toimumispaika veel ametlikult ei avaldata, ent Paeti kinnitusel on korraldusse kaasatud kõik pealinna keskuse olulised hooned, sh näiteks Estonia.



Kuna tegu pole mitte ühe, vaid hulga erinevate koosolekutega, siis seisavad korraldajate ees olulised julgeoleku- ja logistilised väljakutsed. Suure tõenäosusega saabub enamik NATO välisministreid oma lennukitega, mis paneb märkimisväärse koormuse Tallinna lennujaamale.



Kohtumise peamine sisuline aruteluteema saab olema NATO uus strateegia. Paeti sõnul on ta juba vestelnud sellest organisatsiooni peasekretäri Anders Fogh Rasmusseniga ning tegu on sisuliselt NATO tulevikukontseptsiooni paikapanekuga.



«Nii olulise arutelu pidamine suhteliselt uues NATO liikmesriigis on meie jaoks märgilise tähendusega,» leidis Paet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles