Marrandi: Rahvaliidu volikogu otsus pole partei tuleviku suhtes lõplik

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Marrandi
Jaanus Marrandi Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Rahvaliidu juhatusse kuuluva riigikogulase Jaanus Marrandi sõnul pole partei volikogu esmaspäevane otsus jätkata iseseisvalt erakonna tuleviku kohta lõplik, sest arutelud selle üle alles algasid.

«Volikogu otsus ei ole partei tuleviku osas lõplik, see ei määranud veel kõike ära,» ütles Marrandi. Tema sõnul on ülimalt tõenäoline, et partei edasise saatuse küsimus - kas jätakata iseseisvana või liituda kellegagi, tuleb kindlasti üles ka 5. detsembril toimuval erakonna kongressil.

«Selliseid valikuid, et kuidas edasi minna, pole Rahvaliidu volikogus ega ka partei sisearuteludes kunagi varem olnud,» sõnas Marrandi «Praegune on tegelikult alles arutelude algus ja täna ei oska mina küll prognoosida seda, et milleni need arutelud lõpuks välja viivad.»

Sotsidega läbirääkimiste pooldajana tuntud Marrandi lausus, et parteist lahkuda ta ei kavatse. «Kuid erakond peab endale väga selgelt aru andma, et kuidas on võimalik meie missiooni ja meie programmi kõige paremini ellu viia,» lisas ta. «See on võimaluste hindamise küsimus.»

Marrandi sõnul ei saa ka volikogu esmaspäevasest otsusest üheselt järeldada, et Rahvaliit läheb 2011. aasta riigikogu valimistele kindlasti oma nime all. «Valimisteni on ikka päris pikk aeg veel, ma ei ütleks, et see juba otsustatud on,» lausus ta. «Praegu ongi kaalumise aeg.»

Marrandi ütles, et osales ise neljal maakondlikul konverentsil ning paljud inimesed soovisid küll erakonnana jätkata, kuid teisalt oldi valmis ka läbirääkimisteks. «Küll aga ei näinud ega kuulnud ma üheski maakonnas Keskerakonna-meelset hoiakut, pigem esines mitu inimest seda võimalust välistava seisukohaga,» lisas ta.

Rahvaliidu juhatus tegi oktoobris partei 18 maakonna- ja linnaühendusele ettepaneku otsustada kolme võimaliku variandi vahel - kas erakond jätkab iseseisvana, alustatakse liitumisläbirääkimisi Keskerakonnaga või alustatakse liitumisläbirääkimisi sotside ja rohelistega.

Pooled arvamust avaldanud ühendused soovisid jätkata iseseisva erakonnana ning rahvaliidu volikogu langetaski esmaspäeval otsuse oma nime all jätkamisest ning liitumisläbirääkimistest loobumisest.

Rahvaliidu endine pikaaegne esimees ja selle üks ülesehitajaid Villu Reiljan ütles enne esmaspäevast volikogu, et liitumisplaanide elluviimine kisuks partei lõhki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles