Marrandi: poliitika on muutunud rikkuritest rohkem sõltuvamaks

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Marrandi
Jaanus Marrandi Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise komisjoni esimehe Jaanus Marrandi hinnangul on praegune parteide rahastamiskord muutnud poliitika rohkem sõltuvamaks väikesest kildkonnast väga rikastest ettevõtjatest.

Korruptsioonivastase seaduse kohaldamise komisjon arutas oma tänasel istungil riigikogulase Robert Antropovi ning varem riigikokku kuulunud ja praeguse Euroopa parlamendi liikme Kristiina Ojulandi kampaaniate rahastamisega seotud küsimusi.

Rahvaliitlase Marrandi sõnul jõudis komisjon oma arutelus välja ka selleni, et paljud liikmed kritiseerisid kehtivat parteide rahastamise korda, mis keelab firmadel ning lubab vaid eraisikutel raha parteidele anda.

«Tegelikult saavad miljonite kroonidega erakondi toetada vaid suhteliselt väike kildkond ettevõtjaid,» lausus Marrandi. «Nad võtavad raha ettevõttest dividendidena välja ja see on tegelikult muutnud poliitika suhteliselt väikesest kildkonnast ettevõtjatest sõltuvaks.»

Marrandi märkis, et koosolekul leidsid mitmed komisjoni liikmed, et praegune süsteem on muutnud parteide rahastamise pigem vähem läbipaistvamaks, sest otsitakse keerdkäike erakondade rahastamiseks.

Marrandi lausus, et teda jahmatas prokuratuuri hiljutine otsus reformierakondlase Jaanus Rahumägi juhtumis, kui prokuratuur leidis, et üksikkandidaati võib firma rahastada ehk et erakonna liikme kampaania justkui polekski erakonna kampaania.

«See võib tekitada olukorra, kus erakond ehitabki oma kampaania nii üles, et liikmed saavad firma käest raha, teevad kalli kampaania ja lõpuks erakond ütleb, et nemad ei tea sellest midagi,» lisas ta.

Marrandi märkis, et kui praegu keelduks mõni valimisliit oma tänavuste kohalike valimiste kampaania aruannet esitamast, siis tegelikult pole võimalust valimisliitu karistada.

Komisjon kuulas täna üle reformierakondlase Antropovi selgitused oma 2007. aasta parlamendivalimiste kampaania kohta ning Marrandi sõnul kinnitas Antropov, et tema kampaaniat pole ükski firma rahastanud ning kogu vaidlus reklaamifirmaga põhineb sellel, et temalt nõutakse liiga palju raha.

Marrandi ütles, et Antropovi juhtum on ühelt poolt tsiviilvaidlusena kohtus ja teisalt uurib juhtumit poliitiku avalduse alusel prokuratuur ning just need institustioonid võiksid juhtumisse selgust tuua.

Komisjon arutas ka reformierakondlase Kristiina Ojulandi riigikogu kampaania rahastamist, kus on üleval kahtlus, et ühe selle raames toimunud ürituse maksis kinni erafirma. Ojuland ise on seni väitnud, et tema ei tea selle tasumisest midagi.

Marrandi sõnul jätkub arutelu Ojulandi ning üldse erakondade rahastamise küsimuses järgmisel komisjoni istungil. Tema hinnangul tuleks Reformierakonna käest küsida, kas partei maksis Ojulandi kampaania raames toimunud ürituse kinni ning kui erakond ei maksnud, siis kes seda tegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles