Professor: pensionile jäämise aega võiks saada valida

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuest aastast on vanaduspensioniikka jõudnutele maksuvaba tulu 704 eurot ning see ei muutu ka siis, kui pensionär jätkab tööl käimist. Foto on illustreeriv.
Uuest aastast on vanaduspensioniikka jõudnutele maksuvaba tulu 704 eurot ning see ei muutu ka siis, kui pensionär jätkab tööl käimist. Foto on illustreeriv. Foto: Urmas Luik

Tallinna Ülikooli sotsiaalpoliitika professori Lauri Leppiku hinnangul võiks Eesti pensionisüsteem paindlikum olla ning inimesed võiksid saada valida, millal pensionile jääda, kuigi siis suureneks omakorda inimese enda vastutus pensioni suuruse osas.


«Mitmed Euroopa riigid on viinud sisse pensionisüsteemi, kus võetakse pensioni suuruse arvutamisel arvesse keskmine oodatava eluea pikkus. Inimesed peaksid saama kauem töötada, kui rahvastik vananeb,» selgitas Leppik ETV saates «Terevisioon», kuid lisas, et ühe variandina võib pensioniiga tõsta ka poliitilise otsusega, vahendab

ERR Uudised

.

Leppik nentis, et kuigi inimestel on eelpensioni ja pensionil olemise ajal töötamise näol valikuvõimalus ka praegu, ei ole see nii paindlik.

«Praegu ma ei ole seda meelt, et tulevased pensionärid saaksid minna pensionile sama vara kui praegused,» märkis Leppik.

Valitsus kiitis eelmisel nädalal heaks Eesti konkurentsivõime kava, mis näeb riigi rahalise seisu parandamiseks muu hulgas ette pensioniea järkjärgulist tõstmist 2024. aasta lõpuks 65. eluaastani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles