Tartus vahetus vaid üks abilinnapea

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu uude linnavalitsusse kuuluvad abilinnapead Vladimir Šokman (vasakult), Jüri Sasi ja Margus Hanson, linnapea Urmas Kruuse ning abilinnapead Karin Jaanson ja Raimond Tamm. Pilt on tehtud eilse linnavolikogu istungi ajal.
Tartu uude linnavalitsusse kuuluvad abilinnapead Vladimir Šokman (vasakult), Jüri Sasi ja Margus Hanson, linnapea Urmas Kruuse ning abilinnapead Karin Jaanson ja Raimond Tamm. Pilt on tehtud eilse linnavolikogu istungi ajal. Foto: Margus Ansu

Eile Tartu linnapeaks tagasi valitud Urmas Kruuse sai vähemalt ühe toetushääle ka opositsioonilt, kuigi sotsid nõudsid isegi hääletussedelite ümbertegemist, et saaks vastu hääletada.


Kruuse kogus salajasel hääletusel 29 linnavoliniku toetuse, aga Reformierakonna, Keskerakonna ja Rahvaliidu koalitsioonil on volikogus 28 kohta. Vastuhääli kogunes 12, rikutud sedeleid lasti valimiskasti 6.



Linnapeaks tagasi valituna kõnetooli tõusnud, ütles kohalikel valimistel 6102 häält kogunud Kruuse rõõmsalt, et on kahe ja poole aastaga mõne toetushääle ka volikogust juurde saanud ja mõne aasta pärast võiks linnapea poolt hääletada kõik volikogu liikmed.



Kui volikogu esimees Aadu Must oli teinud ettepaneku valida linnapeaks Urmas Kruuse ja küsis, kas on ka teisi ettepanekuid, jätsid opositsioonis olevad sotsiaaldemokraadid ja ka IRLi liikmed oma kandidaadi üles seadmata.



Sotsiaaldemokraat Tõnu Ints ütles, et polnud ka sobivat kandidaati, sest valimiskampaanias nende erakonna linnapeakandidaadina reklaamitud Jarno Laurist on täna saamas Väätsa vallavanem. Ints leidis, et sellises olukorras oleks kohatu olnud Lauri seada Tartu linnapeakandidaadiks.



Protesti põhjused


Just sotside häälekal nõudmisel kujundati ümber valimissedelid. Esimeses versioonis oli võimalik kastikesse märkida vaid toetatava kandidaadi number.



Sotside soov oli kindlasti saada võimalus märkida ka vastuhääl. Vastu hääletamise olid sotsid ühiselt otsustanud, IRL jättis oma liikmetele otsuse tegemise vabaks.



Sotside põhjendus oli, et Kruuse tegevuskavas on palju segaseid punkte. Ei ole selge, kuidas korraldatakse ümber ühistransport, ei ole selgust tasuta koolitoidu küsimuses ja neid punkte oli veel ridamisi ja fraktsioon otsustas vastu hääletada.



Hoogu selleks andis ka, et Kruuse piirdus enesetutvustuseks antud sõnavõtus eluloo kirjeldamisega, ent ei tutvustanud valitsemisprogrammi.



Opositsioon vastuseid siiski nõudis. Ja sai teada, et koalitsioonilepe lähtub erakondade programmide ühisosast ja Tartu arengustrateegiast aastani 2030.



IRLi saadik Toivo Maimets kuulis vastuseks huvi tundmisele, kas Tartus on koalitsiooni loomise aluseks maailmavaateline sarnasus nagu Tallinnas, et keskendutud on sellele, mis on tartlastele kõige kasulikum, aga maailmavaatelist lähenemist võib märgata nii sotsiaalvaldkonnas kui bussiliikluse korraldamisel.



Lisaks vastas Kruuse, et järgmise nelja aasta jooksul on Tartus plaanis investeeringuteks kulutada miljard krooni, sealhulgas euro- ja muud toetused.



Abilinnapead paigas


Volikogu kinnitas ametisse ka abilinnapead. Jätkavad linnamajanduse alal Margus Hanson (poolt 33, vastu 11), haridus ja kultuurivaldkonnas Jüri Sasi (27:15), rahanduse ja ettevõtluse alal Karin Jaanson (35:8) ja sotsiaalvaldkonnas Vladimir Šokman (30:14). Uus linnavalitsuse liige on planeeringute valdkonna abilinnapea Raimond Tamm (31:13).



Linnavalitsuse palgad langevad


                                 Endine palk    Uus palk


Urmas Kruuse                52 179         50 000


Margus Hanson              61 372          47 500


Karin Jaanson                59 012          47 500


Jüri Sasi                        54 291          47 500


Vladimir Šokman          49 570          47 500


Raimond Tamm                                47 500


Väino Kulli palk oli         54 290


Lisandub autohüvitis 6000 kr kuus. Abilinnapeadel on mobiililimiiti 1000 kr kuus, linnapeal on kõned limiidivabad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles