Ilves: Eesti probleemid on mulle ELi presidendi kohast olulisemad

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves ja europarlamendi eelmine president Jerzy Buzek.
President Toomas Hendrik Ilves ja europarlamendi eelmine president Jerzy Buzek. Foto: SCANPIX

President Toomas Hendrik Ilves ütles täna Brüsselis, et kuigi tunneb end meelitatuna, et tema nimi on välja käidud seoses uue euroliidu presidendi otsingutega, leiab ta, et see pole tema puhul aktuaalne teema ning Eesti probleemidega tegelemine on talle tähtsam.

«Muidugi olen ma meelitatud,» tunnistas Ilves rahvusringhäälingu raadiouudistele, lisades, et temal ja Eesti valitsusel on praegu prioriteetsem keskenduda Eesti muredega tegelemisele.

«See ei ole praegu tõesti teema, see on kellegi teise idee,» rõhutas riigipea. Ilves möönis, et Brüsselis on ELi presidendiks kandideerimise kohta tema käest küsitud.

«On ajalooline nädal, sest Euroopa on lõplikult heaks kiitnud Lissaboni lepingu, mis muudab Euroopa Liidu tugevamaks ja ratsionaalsemaks,» ütles president Ilves tänasel kohtumisel Euroopa Parlamendi presidendi Jerzy Buzekiga. «Loodame lepingu jõustumist 1. detsembril.»

Eesti riigipea ja Euroopa Parlamendi president kõnelesid vajalikest sammudest Lissaboni lepingu jõustumise järel, üks nendest on Euroopa Liidu presidendi ametikoha täitmine.

«Loodan näha seal inimest, kes ei jaga Euroopat suurteks ja väikesteks, uuteks ja vanadeks, vaid näeb enda ees Euroopa Liidu võrdseid liikmesriike ning oskab märgata ja mõista neist igaühe muresid,» ütles Eesti riigipea.

Presidendid Ilves ja Buzek pidasid oluliseks, et Euroopa Liidu oluliste ametikohtade täitmine tugevdaks ühenduses geograafilist tasakaalu – see aitaks ühendada Euroopat ning on seetõttu oluline Euroopale ja eurooplastele.

Euroopa Parlamendi president Jerzy Buzek tutvustas Eesti riigipeale Euroopa Komisjoni uue koosseisu ametissenimetamise ajakava, mis eeldatavasti lõpeb jõulude eel.

Rääkides Euroopa Liidu loodavast välisteenistusest, rõhutas president Ilves, et see tuleb luua viisil, mis teeks Euroopa Liidu hääle maailmas tugevamaks, kuuldavamaks ja ühtsemaks. «Meie eduka tegutsemise korral tähendab see tõesti Euroopa Liidu ühtset välis- ja julgeolekupoliitikat, ka ühtset energiapoliitikat,» lisas Ilves.

Presidendid Ilves ja Buzek rääkisid Euroopa Liidu idapartnerlusest, mille eesmärgiks on õhutada ja julgustada ühenduse naaberriike nii poliitilistele kui ka majanduslikele reformidele.

Euroopa Parlamendi president Jerzy Buzek õnnitles Eesti riigipead Läänemere strateegia heakskiitmise puhul Euroopa Komisjonis, meenutades, et tegemist on seni ainsa Euroopa Parlamendist alguse saanud strateegiaga, mis on saanud ühenduse ametlikuks poliitikaks ning mille üheks algatajaks oli europarlamendi saadikuna Toomas Hendrik Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles