Ministeeriumid asuvad tegema ettevalmistusi pensioniea tõstmiseks

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionärid.
Pensionärid. Foto: Caro / Scanpix

Valitsus kiitis täna heaks Eesti konkurenstivõime kava ning ühes sellega plaani kergitada pensioniiga järk-järgult 2024. aasta lõpuks 65. eluaastani.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles, et sotsiaalministeerium ja rahandusministeerium hakkavad nüüd pensioniea tõstmist detailsemalt läbi analüüsima ning vajalikke arvutusi tegema ning kui need on tehtud, tullakse pensioniea tõstmise eelnõuga valitsusse.

Rahandusminister Jürgen Ligi märkis, et pensioniea tõstmine on riigi rahanduse jätkusuutlikkuse jaoks väga oluline küsimus.

Pensioniea tõstmine viiakse seejuures ellu sel moel, et kergitatakse nii naiste kui meeste pensioniiga aastas kolme kuu võrra alates 2017. aastast. Konkurentsivõime kava heaks kiitmine veel pensioniiga auotmaatselt ei tõstnud, selleks tuleb muuta riikliku pensionikindlustuse seadust.

Pensioniea tõstmise põhjenduseks on see, et pensionäride arvu pidev suurenemine võrreldes töötajatega ähvardab pensionikassat tühjaks tõmmata ning sunnib riigil pensionideks raha võtma teiste valdkondade arvelt.

Pensioniea kergitamisega väheneb ühelt poolt pensionäride arv ning teisalt suureneb töötajate arv. Hinnanguliselt väheneksid 2025. aastast alates riigi kulud pensionidele ligikaudu 2 miljardit krooni aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles