Seaduseelnõu valimiskampaania kulutustele ülempiiri ei sea

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsministeerium ei pidanud õigeks seadusega erakondade valimiskampaania kulutustele ülempiiri seadmist.
Justiitsministeerium ei pidanud õigeks seadusega erakondade valimiskampaania kulutustele ülempiiri seadmist. Foto: Caro / Scanpix

Ehkki erakonnad on välja pakkunud, et seadus võiks kehtestada valimiskampaanias tehtavate kulutuste ülempiiri, ei ole justiitsministeeriumis valminud erakondade rahastamist puudutavasse seaduseelnõusse seda lisatud.

«Me ei pea seda mõistlikuks,» põhjendas justiitsminister Rein Lang. «Kuhu seada see ülempiir ja mida selle tulemusel saavutataks? Populistlikult vaadates tundub see hästi huvitav ettepanek, paneme mingisuguse lae, sellega saabub õnn õuele. Väidan, et selle laega ei saavutata mitte midagi peale selle, et kogu asi läheb veel keerulisemaks.»

Langi sõnul tuleb lähtuda sellest, et mida rohkem on kõikvõimalikke piiranguid ja keelde, seda rohkem ilmneb kõikvõimalikke trikitamisi. «Seadus on alati väga hea instrument ühiskondlike suhete reguleerimiseks, aga alati leidub neid, kes väga kreatiivselt suudavad seadusest mööda minna. Võtame kasvõi K-kohukese näite,» lausus justiitsminister.

Tema arvates tuleks enam tugineda tervele mõistusele ja erakondade enda võimele mingisuguseid kokkuleppeid teha.

Seadus eristab erakonna liikme kulutused partei omast, kuid need kajastatakse erakonna valimiskampaania aruandes. «Kui erakonna liige on võtnud vastu keelatud annetuse, teda karistatakse selle eest. Kui sellest on teadlik ka erakond, see on tehtud koostöös erakonnaga ja see on ka tõendatud, siis saab ka erakond selle eest karistuse,» sõnas eelnõu ettevalmistanud justiitsministeeriumi avaliku õiguse talituse nõunik Tiina Runthal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles