Lang andnuks erakondade rahastamise riigikogu komisjoni kontrollida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Projekteerimisfirma tunnistas, et upub töösse.
Projekteerimisfirma tunnistas, et upub töösse. Foto: SCANPIX

Justiitsminister Rein Lang ütles täna erakondade rahastamist läbipaistvamaks muutva erakonnaseaduse eelnõu tutvustusel, et oleks soovinud rahastamise üle tehtava järelevalve anda mitte Vabariigi Valimiskomisjonile, vaid riigikogu korruptsioonivastasele komisjonile.

Erakondade rahastamise süsteemi selgemaks muutev seaduseelnõu määrab selle üle kontrolli tegevaks järelevalveasutuseks Vabariigi Valimiskomisjoni, mille peale justiitsminister Lang õnnelik ei ole.

«Minu arvates oleks õige koht sellist järelevalvet teha riigikogus korruptsioonivastases komisjonis. Oleks loogiline, et parlamendierakonnad lähetavad sellesse komisjoni oma paremad pojad ja tütred ning valivad etteotsa isiku, kes on suuteline seda komisjoni juhtima ja tähtsustama,» lausus ta.

«Minu meelest on see väga lühinägelik. Kui erakonnad ise vabatahtlikult loovutavad tüki võimu kellelegi teisele, siis lõppastmes see ei pruugi olla demokraatia arengu seisukohalt üldse hea lahendus,» põhjendas ta.

Langi sõnul on korruptsioonivastasel komisjonil praegu laiad volitused ning ressursid, kuid erakonnad ise on olnud laisad järelevalve kehtestamisel. Ta andis komisjoni praegusele tööle hinde 1-.

Valimiskomisjon saab kaks uut liiget

Valimiskomisjon saab uute ülesannete täitmiseks juurde kaks liiget, kes tunnevad rahastamisega seotud küsimusi - neist üks tuleb audiitorkogust ning teine finantsinspektsioonist.

«Lisaks näeme, et Vabariigi Valimiskomisjon saaks oma tööd hästi teha, peab palkama uusi ametnikke või ümber korraldama senist tööd,» sõnas eelnõu ette valmistanud justiitsministeeriumi nõunik Tiina Runthal.

Töökorralduse poolest hakkab komisjon regulaarselt jälgima erakondade loodavaid annetuste registreid. Lisaks hakkab kontrollima valimiskampaaniate aruandeid ja neid võrdlema majandusaasta aruannetega.

«Kui leiab, et sealne info pole piisav, võib ta pöörduda nii annetajate kui annetuse vastuvõtjate poole, samuti küsida maksu- ja tolliametilt välja annetajate tuludeklaratsioonid, kui tal on kahtlus, et annetaja varaline seis ei eelda sellise annetuse tegemist,» kirjeldas Runthal. Samuti võib annetajat välja kutsuda ja temalt ütlusi võtta.

Kui komisjon leiab, et erakond on võtnud vastu keelatud annetuse, jätnud annetuse kajastamata või ei ole aruandeid tähtaegselt esitanud, võib ta teha ettekirjutuse ja määrata sunniraha. Ettekirjutusi võib halduskohtus vaidlustada. 

Erakonnad saavad eelnõuga kohustuse pidada oma kodulehel registrit, kus kvartaalselt avaldatakse saadud annetused märkega, kas tegu on tavapärase annetuse või liikmemaksuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles