Valimiskomisjon Sauele kordushääletust ei määranud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hääletussedel.
Hääletussedel. Foto: Urmas Luik

Vabariigi valimiskomisjon ei rahuldanud kaebust, milles kahtlustati Saue linnas eelhääletuse ajal ebaseaduslikult 105 sedeli kasti laskmist ja nõuti kordushääletuse tegemist.

Vabariigi Valimiskomisjonile esitas kaebuse valimisliidu «Kindlad tegijad - uus tulevik» volitatud esindaja Jaan Kalbus, kes kahtlustas, et eelhääletamise ajal on Saue linna valimisjaoskonnas number 1 ebaseaduslikult kasti lastud 105 hääletamissedelit ning taotles seetõttu kordushääletamise läbiviimist.

Asjaolude selgitamisel jõudis valimiskomisjon järeldusele, et hääletamiskastid olid nõuetekohaselt suletud ja hoiustatud nii eelhääletamise kui ka sellele järgnenud päevade vältel.

Samuti ei nähtu hääletamistulemuste protokollist, et sedelite arvestuses esineks selliseid ebakõlasid, mis oleksid võimaldanud 105 hääle valimiskasti laskmist.

Küll aga leidis kinnitust asjaolu, et hääletamiskasti oli lastud üks hääletamissedel, mille kohta puudub allkiri või märge valijate nimekirjas. Paraku ei ole võimalik kindlaks teha, millise kandidaadi häälte arv oleks pidanud ühe võrra väiksem olema. Kuid ka teoreetiliselt poleks kehtivate häälte arvu vähenemisel ühe võrra mandaatide jaotus Saue linnas muutunud.

Eelnevast lähtudes otsustas Vabariigi Valimiskomisjon jätta kaebus rahuldamata. Vastavalt seadusele võib komisjoni otsuse kolme päeva jooksul edasi kaevata Riigikohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles