Rohelised peavad pensioniea muutmisel vajalikuks elueaga arvestamist

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionärid.
Pensionärid. Foto: Caro / Scanpix

Erakonna Eestimaa Rohelised (EER) hinnangul on pensioniea tõstmist tulevikus raske vältida, kuid selle muutmisel tuleb arvestada Eesti elanike keskmise elueaga.

«Arvestades rahvastiku vananemist ja väikesearvulisust, on pensioniea tõstmine tulevikus raskesti välditav. Eelkõige on see vajalik selleks, et hoida riigi tulud ja kulud tasakaalus,» tõdes erakond roheliste meedianõuniku saadetud seisukohas.

Samas leiavad rohelised, et pensioniiga ei ole võimalik lõpmatuseni tõsta ning see üksi ei lahenda riigi finantsilise jätkusuutlikkuse probleemi selles küsimuses. «Igaühel on õigus teatud hetkel aktiivsest tööelust kõrvale jääda, säilitades samas piisavad ressursid inimväärseks äraelamiseks,» märkis erakond.

Roheliste hinnangul on tegemist teemaga, mis vajab terviklikku lahendust ning inimestel peaks tekkima rohkem õigusi, et otsustada kogutud pensioni kasutamise üle ning rohkem võimalusi töötamaks poole või osalise koormusega nii pensionieas kui enne seda.

Erakond on seisukohal, et pensioniea muutmisel tuleb eelkõige arvestada Eesti elanike keskmist eluiga ja tervelt elatud aastate arvu, mis on märgatavalt Euroopa Liidu keskmisest madalamad.

«Enne pensioniea tõstmist tuleb jõuda trendini, kus inimesed elavad üha kauem tervetena ja seega pikeneb ka eluiga,» leidsid rohelised. «Ainult sellisel juhul omab pensioniea tõstmine mõtet.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles