Seletuskiri: valimisliit on kohalik partei

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: Margit Randmäe

Kuigi erakonnaseadust muutev eelnõu üritab vähemalt seletuskirja tasemel määratleda valimisliite paljus regionaalsete parteidena, jääb kehtima ka mitmeid nendevahelisi erinevusi.


Nagu erakond, nii peab valimisliit esitama täna kooskõlastusringile saadetud eelnõu kohaselt valimiskampaania aruande ning kajastama selles kõik saadud annetused ja teised rahastamise allikad ning tehtud kulutused.

Samas jääb valimisliidu bürokraatiakoorem partei omast kergemaks. «Erinevalt erakonnast ei pea valimisliit annetuste registrit, vaid kajastab oma annetused valimiskampaania aruandes ja majandusaasta aruandes,» avab seletuskiri.

Valimisliidule laienevad erakonna rahastamise põhimõtted ehk ta peab tagama rahastamise läbipaistvuse ning võib saada tulu annetustest, liikmemaksudest ja ühingu varaga tehtud tehingutest.

«Oluline on muuhulgas see, et valimisliidu nimekirjas kandideerinud isiku valimiskampaania kulutused, mis on tehtud valimisliidu kampaania toetuseks, tuleb samuti valimisliidu aruandes kajastada.»

Erinevusi on teisigi. Näiteks kui erakonna registreerimiseks on vaja tuhat liiget, siis valimisliidu registreerimiseks mitte.

«Sellise nõude täitmine kohaliku erakonna moodustamiseks on ebareaalne, sest Eestis on kohaliku omavalitsuse üksusi, kus elanike arv jääb alla tuhande,» märgitakse seletuskirjas.

Lisaks, kui erakonda saavad kuuluda vaid Eesti kodanikud, siis valimisliitu lisaks neile ka teiste euroliidu liikmesmaade kodanikud.

«Valimisliitu põhiseadus ei maini ning kuna kohalikel valimistel võivad kandideerida ka EL kodanikud, võivad nad kuuluda ka valimisliitu,» leitakse seletuskirjas.

Ka üksikkandidaadid saavad endale kohustusi juurde. Valimiskampaania aruandele kohaldatakse nimelt teatud erisustega sätteid, mis on seaduses kehtestatud erakonnale. Näiteks on tulu liigid erinevad, üksikkandidaadil ei ole annetuste registrit ega majandusaasta aruannet, tal ei pea olema veebilehte ning talle ei kohaldu erakonnale kehtestatud laenamise kriteeriumid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles