Lahkuvad linnajuhid otsivad uut tööd

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnavalitsuse lahkuvatel liikmetel Simmo Saarel ja Mart Viisitammel (paremal) on olnud üle kahe nädala aega, mõtisklemaks teemal, mida teha aja ning rahaga, mis neil ametikaotuse järel vastavalt üle ja puudu jääb.
Pärnu linnavalitsuse lahkuvatel liikmetel Simmo Saarel ja Mart Viisitammel (paremal) on olnud üle kahe nädala aega, mõtisklemaks teemal, mida teha aja ning rahaga, mis neil ametikaotuse järel vastavalt üle ja puudu jääb. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnu linnavalitsuse lahkuvatel liikmetel on olnud üle kahe nädala aega, mõtisklemaks teemal, mida teha aja ning rahaga, mis neil ametikaotuse järel vastavalt üle ja puudu jääb. Veel pole nad sellele küsimusele selget vastust leidnud.


Nii linnapea Mart Viisitamme kui abilinnapeade Peeter Saunpere ning Simmo Saare ametiaeg saavad eeldatavasti ümber 19. novembril, mil uus võimuliit kavatseb Toomas Kivimägi linnapeaks valida ja linnavalitsuse uue koosseisu ametisse kinnitada.



Viisitamm seda päeva ei pelga. Vaimusilmas näeb ta end paari aasta pärast taas linnapea või vähemalt volikogu esimehe kohal. Kui mitte varem, siis pärast 2011. aasta riigikogu valimisi.



Kuidas aga enne parema palga peale pääsemist volikogu lihtliikme 1000kroonisest kuutasust kaht last ja naist ülal pidada? Selle kohta ei õnnestu Viisitammelt kommentaari saada. Olevat pikem jutt. Teada on, et eile õhtuks oli tal kokku lepitud kohtumine Keskerakonna juhi Edgar Savisaarega. Võimalik, et käis töövestlusel.



Eks näis, mis saab


Erinevalt Viisitammest on volikogu ukse taha jäänud Saunpere vähemalt mõneks ajaks aktiivsest poliitikategemisest eemale puksitud, mistõttu ta peab nüüd endale mujalt tegevust otsima.



Kõigepealt kavatseb eelmine abilinnapea aja maha võtta, et kodus nokitseda. Eks hiljem jõua vaadata, mida edasi teha. Mõni pakkumine olevalt talle juba valimiste järel tehtud. Kas nende hulgas leidub selliseidki, millest keelduda ei saa, ei soostu Saunpere avalikustama. "Niikaua kuni meditsiinilise kaardi peal terviseriket ei ole, ma usun, et suudan endale ikka söögi lauale tuua," usub ta endasse ja helgesse homsesse.



Samuti volikogu koosseisust välja jäänud abilinnapea Saargi ei oska öelda, mida täpselt ta oma eluga hakkab. Küll usub Saar, et temasugust meest läheb vaja nii era- kui avalikus sektoris. "Selles viimases muidugi vähem, kuna poliitilise taustaga inimesed kõlbavad ametnikeks enamjaolt siis, kui ollakse ülemusega enam-vähem samast paadist," teab keskerakondlane Saar, kuidas Pärnus asjad käivad.



Kuid missugused oskused ja omadused räägiksid tööjõuturule siseneva Saare kasuks? Neist eelistab senine abilinnapea tagasihoidliku inimesena vaikida. "Kes ennast milleski tugevaks peab, võib ennast ülehinnata, kes ennast milleski tugevaks ei pea, alahindab ennast," filosofeerib ta.



Hüvitis ei hüüa tulles


Kui uus volikogu on armulik, saavad ametita jäävad linnavalitsejad mõnda aega atra seada. Nimelt annab kohaliku omavalitsuse korralduse seadus volikogule võimaluse määrata neile kuni kolm kuupalka hüvitist. Ehk siis Viisitammele kuni 141 297 krooni, Saarele ja Saunperele mõlemale 117 801 krooni. Kokku 259 089 krooni.



Aastati ja persooniti on hüvitise suurus olnud erinev. Näiteks 2002. aastal määrati ametist lahkunud linnapeale Einar Kelderile ja abilinnapea Erni Metsalile hüvitiseks kolme kuu palk. Ametist kõrvaldatud abilinnapea Eino-Jüri Laarmann sai 2005. aastal kompensatsiooniks kaks kuupalka. Abilinnapea Peeter Oravale aga määrati samal aastal kolme kuupalga suurune hüvitis.



Seda, kas üldse ja kui suure valuraha on Viisitamm, Saar ja Saunpere ära teeninud, pole vastne volikogu veel otsustanud.



"Minu isiklik seisukoht on, et kuna on raske aeg, tuleb igalt poolt koomale tõmmata," märgib volikogu esimees Cardo Remmel.



Kõo vajab puhkust


Teiste kõrval peab uue ameti järele ringi vaatama rahva tahtel volikogu esimehe ametist ilma ja volinike seast välja jäänud Ahti Kõo.



"Mul oli neli aastat nii pingeline töö ja võitlus Viisitammega, et las ma puhkan vähemalt kuu aega," kavatseb ta esmalt lipsusõlme lõdvaks lasta.



Samal ajal tõttab Kõo kinnitama, et maha kanda on teda vara. "Ahti Kõo ei ole mitte kuhugi kadunud ja kui Ahti Kõo on 1985. aastast alates Pärnu linna elus kaasa rääkinud, võib kindel olla, et kui ta ära ei sure, siis räägib edaspidigi," lubab ta. Lisades, et praegu ei ole tal siiski millestki rääkida, sest tegijad teevad ja kaotajad peavad pisut aega vait olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles