Lasteaia töötaja: mänguväljakute reklaamile raha raiskamine on kuritegelik

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv. Lasteaia lapsed mänguväljakul.
Pilt on illustreeriv. Lasteaia lapsed mänguväljakul. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linna programmi «Uus mänguväljak igale lasteaiale» raames küsitleti 130 lasteaiaga seotud lasteaiapersonali ja lapsevanemaid, et selgitada, mille vastu lasteaedadel täpsemalt huvi on. Suve lõpuks pidid kõik Tallinna lasteaiad saama uued mänguväljakud, kuigi tänini pole mitmed neist valmis. Mänguväljakute reklaamile raha kulutamist peab Tallinna ühe lasteaia töötaja aga suisa kuritegelikuks.

Eesti Päevaleht kirjutas, et Tallinna linn kavatseb kulutada 72 000 eurot, et reklaamida lasteaedade uusi mänguväljakuid.

Helistasime mitmesse Tallinna lasteaeda, et uurida, kuidas on lood sealsete mänguväljakute ehitamisega ning mida arvatakse sellest, et linn ilmatu suure eelarvega valminut (mõnel juhul alles poolikut) reklaamida kavatseb.

Kuna arusaadavalt on tegemist delikaatse teemaga, palusid Postimehega vestelnud lasteaedade töötajad anonüümsust. Seetõttu ei avalda me ka seda, milliste lasteaedadega ühendust võtsime.

Esimese lasteaia töötaja, kellega ühendust saime (nimetame teda Heidiks), tõdes, et asjad pidid paigas olema juba augustikuus.

«Sellele paarinädalasele üleminekule võib läbi sõrmede vaadata. Need asjad, mis me lõpuks mänguväljakule saime, õigustavad end enam-vähem. Oleks tegelikult parem olnud, kui suuremad lasteaiad oleksid saanud suurema summa ja võimaluse otsustada majasiseselt, mida on tarvis teha. Mõne puhul polnud mänguväljak kõige akuutsem,» rääkis ta.

Üldjoontes näeb Heidi, et tegu on hästiajastatud keskerakondliku linnavalitsuse populistliku valimiskampaaniaga. «See tohutu reklaamiraha, millega lihtsalt tehakse teatavaks, et mänguväljakud on nüüd olemas, see on täiesti mõistetamatu ja kuritegelik,» kommenteeris Heidi.

Samas näeb Heidi, et üldjoontes on positiivne, et lasteaedadele üldse midagi eraldatakse, kuid põhiküsimus on selles, kuidas asju aetakse.

Teisest lasteaiast vastas telefonile Jane (nimi muudetud – toim), kelle sõnul on mänguväljak valmimas, kuid veel päriselt kasutuskõlbulik pole. «Meil vahepeal muudeti lepingut ja sellega seoses valmimiskuupäeva,» rääkis ta.

Jane sõnul pole seesugune olukord võimalik, et oleks lasteaedu, kus õue peal midagi muuta ei ole. «Kui projektina võeti ette just mänguväljakute tegemine, siis ma ei saa aru, miks mõni lasteaed selle jaoks mõeldud raha mujale soovis panna.»

Üldjoontes hindab Jane kogu ettevõtmist positiivseks. «Tore oli see, et kaasati ka teised huvigrupid, kes aitasid koostöös lasteaedadega leida parima lahenduse.»

Küsimusele, mida arvab Jane sellest, et Tallinna linn reklaamib lasteaedade valmimist üüratute summadega, vastas ta, et ei oma selle kohta infot ega soovi seda kommenteerida.

Kolmanda lasteaia töötaja Ele (nimi muudetud – toim) märkis, et tööd mänguväljakul on lõpetamise järgus. «Tööd algasid plaanitust hiljem, seetõttu polnud mänguväljak hooaja alguseks ka valmis.»

Lasteaed on Ele sõnul väga rahul, et raha sinna paigutati. «Meie lasteaial oli mänguväljakut vaja. Loomulikult oleks raha vaja ka mujale, aga hea et niipaljugi sai.»

Ka Ele ütleb, et ei soovi mänguväljakute reklaamiga seonduvat kommenteerida. «Ma arvan lõppkokkuvõttes, et ükski inimene ei ütle, et see oli vale liigutus raha nende ehitusse paigutada.»

Viimasena saime ühendust lasteaiatöötaja Nadeždaga (nimi muudetud – toim), kes ütles, et linnaametnikud on lasteaeda väisanud ja kõik üle vaadanud ning tööde käiku heaks hinnanud. «Meil ehitus käib. Saab varsti valmis,» vastati napisõnaliselt.

Reklaami puudutava küsimuse peale muutus Nadežda aga rahutuks ning palus võtta ühendust mõne «spetsialistiga linnast».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles